Moscova: Un jurnalist al postului public de televiziune rus Pervîi Kanal, asasinat

Un jurnalist al postului public de televiziune rus Pervîi Kanal, autorul unor reportaje despre Caucaz, a fost găsit asasinat în apartamentul său din Moscova, au anunţat agenţiile ruse, citând surse concordante.

53 afișări

"Ilias Şurpaiev, născut în 1975, a fost găsit mort în apartamentul pe care îl închiriase (...). Conform documentelor găsite asupra sa, acesta era corespondent al postului Pervîi Kanal", a precizat Comitetul de anchetă al Parchetului rus, citat de Itar-Tass, adăugând că o investigaţie a fost demarată în acest caz.

Potrivit unor surse din cadrul poliţiei citate de agenţiile ruseşti, jurnalistul, în vârstă de 32 de ani şi tatăl unei fetiţe de cinci ani, a a fost strangulat cu o curea.

Un reprezentant al postului de televiziune, Kiril Kleimenov, a confirmat moartea corespondentului, refuzând să facă alte comentarii. "Din nefericire, este un fapt. Ilia nu mai este", a precizat el.

"A fost ucis în această noapte la Moscova. (...) Acoperea toate «punctele fierbinţi» din Caucaz: Daghestan, Cecenia, Abhazia, Inguşetia, Osetia de Sud (...) Adeseori, era obligat să muncească practic în condiţii de luptă", potrivit unui comunicat al postului de televiziune.

Înainte de a lucra la Pervîi Kanal, Ilias Şurpaiev a fost angajatul unui post privat de televiziune NTV.

Potrivit rezultatelor preliminare ale expertizei medicale, acesta a decedat după ce a fost strangulat cu o curea, adaugă agenţia RIA Novosti.

La ora 01.00 dimineaţă, serviciile de pompieri "au primit un apel telefonic în legătură cu un incendiu într-un apartament", potrivit unei surse de poliţie, citată de Itar-Tass. "Ajunşi la locul incidentului, pompierii au stins focul şi au descoperit corpul neînsufleţit al lui Şurpaiev, în pat, cu o curea în jurul gâtului", a precizat sursa citată.

Potrivit unei surse din cadrul poliţiei, citată de Interfax, cadavrul jurnalistului prezenta "răni provocate prin incizie", "incendiul fiind declanşat în scopul disimulării crimei şi urmelor acesteia".

Potrivit unui anchetator, citat de Interfax sub acoperirea anonimatului, ipoteza principală analizată este cea a unei crime din motive personale. Alte ipoteze sunt cea privind uciderea din cauza activităţilor profesionale şi cea în scopul furtului, adaugă anchetatorul.

"Este evident că jurnalistul i-a primit el însuşi pe ucigaşi în apartamentul său, deoarece cu puţin timp înainte de incendiu el l-a sunat pe paznic să îi ceară să îi lase să intre pe doi bărbaţi, presupuşi cetăţeni din Caucaz, potrivit sursei.

Cu câteva ore înaintea uciderii sale, corespondentul lăsase un comentariu pe blogul său, privind un conflict între jurnaliştii şi fondatorii unui ziar din Daghestan (Caucazul de Nord), pentru care acesta scria note de călătorie.

Ultimul său reportaj difuzat de Pervîi Kanal la 12 martie era consacrat reconstrucţiei unei mănăstiri ortodoxe în Abhazia, republică separatistă prorusă din Georgia, potrivit agenţiei RIA Novosti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici