Moscova vrea să deschidă 22 secţii de votare în Transnistria, în pofida opoziţiei Chişinăului

Moscova intenţionează să deschidă 22 de secţii de votare în Transnistria pentru alegerile legislative din Rusia, în pofida faptului că autorităţile de la Chişinău au sugerat că se opun unei astfel de acţiuni, scrie Deutsche Welle pe pagina electronică.

2200 afișări
Imaginea articolului Moscova vrea să deschidă 22 secţii de votare în Transnistria, în pofida opoziţiei Chişinăului

Moscova vrea să deschidă 22 secţii de votare în Transnistria, în pofida opoziţiei Chişinăului

Ambasada Rusiei şi-a anunţat intenţia de a deschide 25 de secţii de votare pe teritoriul Republicii Moldova: patru în localităţile din dreapta Nistrului (una la Chişinău, una la Bălţi, una la Comrat, cu un punct mobil la Cahul) şi 22 în regiunea transnistreană.

Chişinăul a anunţat că pe adresa Ministerului de Externe şi Integrării Europene au parvenit câteva note verbale din partea Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova prin care autorităţile moldovene sunt rugate să contribuie la facilitarea organizării şi desfăşurării pe teritoriul Republicii Moldova a alegerilor deputaţilor pentru Duma de Stat a Rusiei, care sunt programate pentru data de 18 septembrie.

Ministerul moldovean de Externe a sugerat Rusiei să se abţină de la deschiderea secţiilor de votare în localităţile din regiunea transnistreană, controlate de regimul separatist, având în vedere "imposibilitatea asigurării condiţiilor de securitate necesare pentru desfăşurarea alegerilor".

Elena Gorodeţkaia, şefa pretinsei autorităţi electorale din regiunea separatistă, a declarat că nouă secţii de votare vor fi deschise la Tiraspol, cinci la Bender, câte două în Râbniţa şi Dubăsari şi câte una la Grigoriopol, Dnestrovsc, Camenca şi Slobozia. Alte două secţii de votare ar urma să fie deschise pentru militarii ruşi prezenţi în regiunea separatistă.

Gorodeţkaia a mai menţionat că, la alegerile pentru Duma de Stat a Rusiei, în regiunea transnistreană sunt aşteptaţi la urne peste 180.000 de alegători cu cetăţenie rusă (faţă de 160.000 în 2011, atunci când la scrutin au participat 52.000 de alegători din regiunea separatistă).

Subiectul deschiderii celor 22 de secţii de votare în regiunea transnistreană a fost discutat pe 10 august, la o întâlnire a preşedintelui regiunii separatiste de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici