Moştenirea Angelei Merkel pentru Europa. Este fostul cancelar vinovat pentru agresiunile comise de Vladimir Putin?

Fostul lider german era cunoscut pentru că vorbea rusă şi că menţine legăturile diplomatice cu Putin. De asemenea, în timpul mandatului său, Germania şi-a intensificat legăturile energetice cu Moscova şi şi-a menţinut la minimum cheltuielile pentru apărarea naţională.

30677 afișări
Imaginea articolului Moştenirea Angelei Merkel pentru Europa. Este fostul cancelar vinovat pentru agresiunile comise de Vladimir Putin?

Moştenirea Angelei Merkel. Este fostul cancelar vinovat pentru agresiunile comise de Vladimir Putin?

Prietenia ruso-germană 

Odată cu atacul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei, analiştii politici reevaluează acum relaţia lungă şi profund complicată pe care liderul rus a avut-o cu fostul cancelar german Angela Merkel şi modul în care Moscova a ajuns să deţină atât de mult control asupra restului Europei.

Fostul lider german era cunoscut pentru că vorbea rusă şi că menţine legăturile diplomatice cu Putin. De asemenea, în timpul mandatului său, Germania şi-a intensificat legăturile energetice cu Moscova şi şi-a menţinut la minimum cheltuielile pentru apărarea naţională.

„Schimbările puternice de politică ale noului cancelar Olaf Scholz reprezintă o respingere fermă a nucleului politicii economice externe a Angelei Merkel”, a declarat Jacob Kirkegaard, membru senior din think tank-ul German Marshall Fund, pentru CNBC prin e-mail.

Politica economică externă a Germaniei nu se mai bazează pe ideea că <<Rusia este un actor orientat spre stabilitate>>, ci în schimb o putere imperialistă agresivă”, a adăugat Kirkegaard.

Scholz a anunţat oprirea gazoductului Nord Stream 2 după primele mutări militare ale Rusiei în două regiuni separatiste ale Ucrainei la sfârşitul lunii februarie. Nord Stream 2 , care a început să fie construit în 2018 în timpul cancelariei lui Merkel, este văzut ca un proiect controversat care avea menirea de a transporta gaz suplimentar din Rusia în Germania prin Marea Baltică, circumnavigând ţări precum Ucraina şi Polonia.

„Marele eşec” al lui Merkel nu a fost inversarea acelor legături economice şi proiecte energetice în urma anexării ilegale a Crimeei de către Moscova în 2014, a declarat Daniela Schwarzer, director executiv pentru Europa şi Eurasia la think tank-ul Open Society Foundations.

De fapt, Merkel şi-a menţinut sprijinul pentru gazoduct în ciuda îngrijorărilor din partea Ucrainei şi a altor ţări, în special SUA.  

Importurile de gaze ale Germaniei din Rusia s-au ridicat la aproximativ 36% din totalul său în 2010, care au crescut la o pondere de aproximativ 65% până în 2020, potrivit cifrelor Eurostat.

 

Armata germană este în stare proastă 

 
Alberto Alemanno, profesor de drept al UE la HEC Paris Business School, a declarat: „Nicio altă ţară nu a minimizat poziţia rebelă a Rusiei faţă de ordinea mondială ca Germania lui Merkel”.

„Este Nord Stream 2 care simbolizează abordarea de linişte a lui Merkel faţă de Rusia, până la punctul de a întruchipa astăzi tot ceea ce a fost greşit în poziţia Germaniei faţă de Rusia. Prin stabilirea unei relaţii inutile de interdependenţă cu Vladimir Putin, Germania lui Merkel l-a făcut mai puternic în timp ce a slăbit întreaga Europă şi NATO”, a adăugat Alemanno.

Scholz a părut iniţial atent cu poziţia sa faţă de Nord Stream 2, de când a preluat puterea în decembrie. Cu toate acestea, pe măsură ce tensiunile cu Rusia s-au înrăutăţit, el a anunţat oprirea certificării conductei , aşa cum se aşteptau mulţi analişti politici.

Mai recent, pe măsură ce Rusia şi-a avansat invazia Ucrainei, Scholz a spus că Berlinul va trimite arme în Ucraina şi va intensifica investiţiile guvernamentale în apărare. Mişcarea a semnalat o schimbare majoră a politicii germane de apărare care a fost în vigoare de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, care a împiedicat exportul de arme fabricate local în zonele de conflict.

„Merkel a cheltuit mai puţin”, a spus Schwarzer, atât faţă de NATO, cât şi faţă de UE. „Să cheltui o parte din bani nu este o strategie nouă, ci recunoaşterea faptului că trebuia să investim mai mult”, a spus ea, menţionând că armata germană este „într-o stare proastă”.

Deschideţi uşa refugiaţilor

Dar există un domeniu în care moştenirea lui Merkel este încă intactă: primirea refugiaţilor. Merkel i se va aminti mereu de poziţia ei din 2015, la apogeul unui aflux masiv de refugiaţi musulmani în Europa, când a implementat o politică de deschidere pentru cei care fugeau de război din ţări precum Siria.

„Poziţia foarte clară şi deschisă a lui Merkel cu privire la refugiaţii sirieni a condus la un angajament societal puternic în Germania”, a spus Schwarzer de la Open Society Foundations, adăugând că această politică sprijină acum şi primirea refugiaţilor ucraineni.

Potrivit Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, peste 2 milioane de persoane au fugit acum din Ucraina. Deşi ajung în primul rând în ţările cele mai apropiate de Ucraina, unii s-au mutat şi în Germania, unde localnicii au oferit adăpost şi sprijin.

Mai pe larg, Schwarzer a mai spus că mai există o altă parte a moştenirii lui Merkel încă foarte intactă. Merkel, care a crescut în Germania de Est comunistă, a fost văzută drept liderul de facto al Occidentului în timpul mandatului lui Donald Trump la Casa Albă, criticii subliniind că poziţia Americii pe scena globală s-a diminuat oarecum cu Trump ca preşedinte.

Schwarzer a spus că Scholz s-a clădit pe această idee, spunând că „spune aceleaşi lucruri, dar într-un mod mai concret”. „Acest simţ al responsabilităţii este o continuitate”, a adăugat ea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici