Moussavi: Protestul faţă de "fraudă" este un "drept al poporului"

Mir Hossein Moussavi, candidatul necâştigător la alegerile prezidenţiale iraniene, a declarat că protestul faţă de "fraudă" este un "drept al poporului", cerându-le în acelaşi timp partizanilor săi "reţinere", într-un comunicat publicat duminică pe site-ul său de Internet.

15 afișări
Imaginea articolului Moussavi: Protestul faţă de "fraudă" este un "drept al poporului"

Apel la reţinere din partea lui Moussavi, pentru care protestul rămâne un drept (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În calitate de persoană îndoliată" de decesele înregistrate în timpul manifestaţiei de sâmbătă, "invit scumpul meu popor la reţinere", scrie fostul prim-ministru, în textul publicat de site-ul ziarului său Kalemeh.

"A protesta faţă de minciună şi fraudă este dreptul vostru", continuă el. "Speraţi că vă veţi obţine drepturile şi nu permiteţi ca aceia care vor să vă facă să fiţi cuprinşi de furie să reuşească", declară el.

Cerându-le contestatarilor să se abţină de la orice formă de violenţă în timpul manifestaţiilor, el şi-a exprimat dorinţa "ca poliţia şi armata să nu acţioneze în manieră ireparabilă faţă de popor".

"A nu da familiilor numele şi adresele martirilor şi răniţilor nu va contribui la restabilirea calmului", a mai declarat el.

Potrivit televiziunii de stat, zece persoane au fost ucise şi peste 100 rănite, în timpul unei manifestaţii de contestare, sâmbătă.

Postul public de televiziune în engleză Press-TV a făcut referire la 13 morţi.

Aceste decese ridică la cel puţin 17 numărul de persoane ucise, începând de lunea trecută, în timpul manifestaţiilor împotriva realegerii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Mir Hossein Moussavi a lansat sâmbătă o critică fără precedent împotriva ghidului suprem Ali Khamenei, care a validat realegerea preşedintelui Ahmadinejad, în timpul scrutinului de la 12 iunie.

Moussavi, un conservator moderat, l-a acuzat, fără a-l numi, pe ayatolahul Khamenei că ameninţă caracterul republican al Iranului şi că doreşte să impună un nou sistem politic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici