Muammar Kadhafi rămâne de negăsit. Rebelii preiau controlul asupra cartierului său general - VIDEO

Rebelii libieni au preluat controlul, marţi, asupra cartierului general al lui Muammar Kadhafi din Tripoli, aducând o lovitură grea regimului, care deja se clatină, însă liderul libian este de negăsit.

953 afișări
Imaginea articolului Muammar Kadhafi rămâne de negăsit. Rebelii preiau controlul asupra cartierului său general - VIDEO

Muammar Kadhafi rămâne de negăsit în timp ce rebelii preiau controlul asupra cartierului său general (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Rebelii au distrus zidurile de beton ale complexului şi au pătruns în interior. Ei controlează Bab al-Aziziya (cartierul general al lui Kadhafi) în întregime. S-a terminat", a declarat un corespondent al AFP care se afla în interior împreună cu rebelii.

În interiorul complexului, care are o suprafaţă de câteva sute de metri pătraţi şi este format din mai multe clădiri, cele câteva sute de rebeli prezenţi s-au grăbit să intre în clădiri şi şi-au însuşit un stoc de arme: muniţii, mitraliere şi pistoale.

La şase luni de la începutul revoltei în Libia, rebelii strigau victorie şi rupeau rapid toate portretele liderului libian.

Un rebel s-a urcat pe o sculptură reprezentând un pumn înfipt într-un avion, simbol al atacurilor aeriene americane asupra complexului în 1986, şi a spart această emblemă a puterii.

În împrejurimile reşedinţei, ambianţa este tot de euforie. Tiruri de bucurie se auzeau pe străzi, iar combatanţii strigau şi scandau "Allah akbar" (Allah este mare), mulţumindu-le străinilor şi strigându-şi mulţumirea faţă de NATO, potrivit unui jurnalist al AFP.

"Tranziţia începe imediat" pentru a construi o "Libie nouă", a anunţat marţi seara numărul doi în ierarhia rebelilor, Mahmoud Jibril. "Construim de acum o Libie nouă, toţi libienii ca fraţi pentru o naţiune unită, civilă şi democratică".

Mult mai prozaic, Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), organismul politic al rebelilor aflat în prezent la Benghazi (est), se va muta progresiv la Tripoli începând de joi, a anunţat preşedintele său, Mustafa Abdeljalil.

Dar bătălia a costat scump. Potrivit lui Abdeljalil, luptele au provocat moartea a 400 de persoane şi rănirea altor 2.000 în numai trei zile, la Tripoli, în timp ce 600 de soldaţi pro-Kadhafi au fost capturaţi.

În reşedinţa Bab al-Aziziya, mai multe cadavre zăceau pe sol în curte, aceştia părând a fi soldaţi proguvernamentali, a declarat corespondentul, menţionând şi numeroşi răniţi.

Iar misterul rămâne în ceea ce priveşte situaţia "Ghidului" libian.

Întrebat de postul de televiziune France 24 despre locul în care s-ar putea afla Kadhafi, Abdeljalil a răspuns: "Numai Allah ştie (...) Îmi imaginez că a părăsit Tripoli (...). Nu cred că este atât de curajos încât să fi rămas la Tripoli până acum".

Dar, a institat el, "bătălia nu s-a terminat, se va încheia cu arestarea lui Kadhafi (...) Şi sper că (Muammar) Kadhafi va fi capturat viu, pentru a putea fi judecat şi pentru ca lumea să poată afla despre crimele sale".

În noaptea de marţi, Seif Al-Islam, unul dintre fiii colonelului Kadhafi despre care rebelii susţineau că a fost luat prizonier, s-a prezentat în faţa câtorva jurnalişti la Tripoli, afirmând că tatăl său este în continuare în capitală.

Numărul doi în ierarhia CNT, Mahmoud Jibril, a dat asigurări marţi seara că anunţul eronat privind arestarea lui Seif al-Islam a fost rezultatul unui deficit de comunicare dar a recunoscut că acest lucru a ajutat mult rebeliunea atât "politic cât şi militar".

Înspre est, rebelii libieni au strâns marţi laţul în jurul oraşului Sirt, regiunea de origine şi bastionul colonelului Muammar Kadhafi, unde au avut loc negocieri cu triburile locale pentru obţinerea unei predări paşnice a oraşului.

Elemente avansate ale rebeliunii, venite din enclava Misrata, au înaintat de-a lungul drumului de coastă şi se aflau la circa 100 de kilometri nord-vest Sirt, potrivit unui comunicat al rebelilor din Misrata.

Pe frontul de est, rebelii veniţi din portul petrolier Brega au făcut un ocol de 80 de kilometri şi au capturat portul petrolier Ras Lanuf, situat la 130 de kilometri est de Sirt.

Potrivit rebelilor din Misrata, forţele pro-Kadhafi au lansat marţi dimineaţa mai multe rachete Scud din împrejurimile Sirt înspre Misrata, unde s-au auzit mai multe explozii puternice.

Pe plan internaţional, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi omologul său american Barack Obama au convenit să "continue efortul militar" până când Kadhafi şi clanul său" vor depune armele, a afirmat preşedinţia franceză într-un comunicat.

Problema ajutoarelor financiare a fost, de asemenea, evocată. Statele Unite au declarat că lucrează la deblocarea în următoarele zile a unei sume cuprinse între "unu şi 1,5 miliarde de dolari" din activele libiene îngheţate, pentru a veni în sprijinul rebelilor libieni.

Jibril a anunţat organizarea, miercuri, la Doha a unei reuniuni internaţionale privind o asistenţă umanitară urgentă în valoare de 2,5 miliarde de dolari, ce va fi vărsată până la sfârşitul lunii CNT pentru ca acesta să poată plăti salariile funcţionarilor şi să poată răspunde nevoilor urgente ale populaţiei.

În acelaşi timp, secretarul general al ONU Ban Ki-moon i-a cerut lui Abdeljalil să lucreze pentru "reconciliere" în Libia.

În plus, preşedintele CNT a lansat un nou apel împotriva oricărei răzbunări în urma luptelor: "Le cer tuturor rebelilor şi cetăţenilor să aibă răbdare, să ierte şi să fie toleranţi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici