Muammar Kadhafi sărbătoreşte 40 de ani de putere neîntreruptă - GALERIE FOTO şi VIDEO

Liderul libian, Muammar Kadhafi, sărbătoreşte cu fast, marţi, 40 de ani de putere neîntreruptă, glorificat de succesele sale diplomatice asupra Occidentului şi de influenţa sa în Africa.

76 afișări
Imaginea articolului Muammar Kadhafi sărbătoreşte 40 de ani de putere neîntreruptă - GALERIE FOTO şi VIDEO

Muammar Kadhafi sărbătoreşte 40 de ani de putere neîntreruptă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

Muammar Kadhafi

O serie de lideri arabi, africani şi latino-americani sunt aşteptaţi la Tripoli, care a găzduit luni un summit al Uniunii Africane (UA), principalele străzi ale capitalei fiind împodobite cu mii de becuri multicolore, iar pereţii clădirilor acoperiţi cu sute de fotografii şi sloganuri în onoarea lui Kadhafi.

Muammar Kadhafi sărbătoreşte 40 de ani de putere neîntreruptă

Aceste festivităţi au loc în urma unui dublu succes diplomatic răsunător al colonelului Kadhafi, care a obţinut la 20 august eliberarea libianului condamnat pe viaţă pentru comiterea atentatului de la Lockerbie (270 de morţi, în 1988) şi care a obţinut, de asemenea, scuze din partea preşedintelui elveţian în cazul care l-a vizat pe fiul său, Hannibal, în această ţară.

Înainte de a sărbători revoluţia care l-a condus la putere la 1 septembrie 1969, colonelul Khadafi a marcat duminică o altă victorie, şi anume prima aniversare a Tratatului de prietenie încheiat cu Italia în urma trecutului colonial al acestei ţări, Roma prezentându-şi scuze şi oferind compensaţii în valoare de cinci miliarde de dolari.

Liderul libian a inaugurat, împreună cu premierul italian, Silvio Berlusconi, lucrările la o autostradă de 1.700 de kilometri, care se va întinde de-a lungul coastelor libiene.

Muammar Kadhafi sărbătoreşte 40 de ani de putere neîntreruptă

Această a 40-a aniversare produce disconfort ţărilor europene, care doresc normalizarea relaţiilor lor cu o Libie bogată în zăcăminte de ţiţei, dar care se feresc să îşi afişeze apropierea faţă de un fost paria al comunităţii internaţionale.

Aceste festivităţi se desfăşoară, într-adevăr, pe un fundal polemic, după protestele provocate de primirea triumfală a lui Abdelbaset Ali Mohamed al-Magrehi, condamnat pentru comiterea atentatului de la Lockerbie şi eliberat de Scoţia din motive medicale.

Pentru a marca cei 40 de ani de când se află la putere, "ghidul revoluţiei" îşi va oferi o ceremonie similară celei din deschiderea unei Cupe Mondiale de fotbal.

Punctul culminant al festivităţilor este un spectacol de 90 de minute asupra celor 40 de ani la conducerea statului, care va avea loc marţi, la ora 21.00 GMT (24.00, ora României), în centrul capitalei, Tripoli, şi la care vor participa 800 de dansatori.

Muammar Kadhafi sărbătoreşte 40 de ani de putere neîntreruptă

Născut în 1942, colonelul Kadhafi, fiul unui cioban din tribul Kaddafa, a primit o educaţie religioasă, după care s-a înrolat în armată, în 1965.

El avea 27 de ani la data la care l-a îndepărtat de la putere pe bătrânul rege Idris, la 1 septembrie 1969, fără să fie vărsată vreo picătură de sânge.

Un personaj teatral, acesta s-a remarcat prin gesturi şi afirmaţii care au amuzat lumea, jignindu-i pe omologii săi arabi sau emiţând teorii foarte personale asupra istoriei şi oamenilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici