Naţiunile Unite avertizează că execuţiile extrajudiciare din Siria sunt crime de război

Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a avertizat grupurile opoziţiei siriene că execuţiile extrajudiciare, care s-au multiplicat recent în nordul ţării, pot fi considerate crime de război.

164 afișări
Imaginea articolului Naţiunile Unite avertizează că execuţiile extrajudiciare din Siria sunt crime de război

Naţiunile Unite avertizează că execuţiile extrajudiciare din Siria sunt crime de război (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În ultimele două săptămâni, am primit informaţii despre numeroase execuţii în Alep, Idlib şi Raqa de către grupări radicale ale opoziţiei, în special de către organizaţia Stat Islamic în Irak şi Levant" (SIIL), a declarat Pillay într-un comunicat citat de AFP.

"Chiar dacă cifrele exacte rămân greu de verificat, informaţiile credibile de care dispunem sugerează că numeroşi civili şi combatanţi au fost executaţi de la începutul acestui an", precizează comunicatul.

Organizaţia Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL), afiliată reţelei teroriste Al-Qaida, este implicată în confruntări armate cu grupuri islamiste moderate, în nordul Siriei.

"Executarea civililor şi a persoanelor care nu participă la ostilităţi constituie încălcări flagrante ale dreptului internaţional şi dreptului umanitar, putând fi considerate crime de război", subliniază oficialul ONU.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi confruntări între grupuri insurgente afiliate opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit diverselor estimări, între 100.000 şi 120.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici