NATO a publicat declaraţia finală al summit-ului de la Varşovia, marcând încheierea reuniunii: "A fost stabilit în România comandamentul unei divizii multinaţionale pentru sud-est" - GALERIE FOTO & VIDEO

Alianţa Nord-Atlantică a publicat comunicatul oficial al summitului de la Varşovia, care prezintă toate deciziile luate în cadrul acestei reuniuni la nivel înalt.

4843 afișări
Imaginea articolului NATO a publicat declaraţia finală al summit-ului de la Varşovia, marcând încheierea reuniunii: "A fost stabilit în România comandamentul unei divizii multinaţionale pentru sud-est" - GALERIE FOTO & VIDEO

NATO a publicat declaraţia finală al summit-ului de la Varşovia, marcând încheierea reuniunii: "A fost stabilit în România comandamentul unei divizii multinaţionale pentru sud-est" - GALERIE FOTO & VIDEO (Imagine: presidency.ro)

"Misiunea esenţială a NATO rămâne neschimbată: să se asigure că alianţa rămâne o comunitate fără precedent bazată pe libertate, pace, securitate şi valori comune, inclusiv libertatea individuală, drepturile omului, democraţia şi statul de drept," se afirmă în declaraţia finală.

Documentul final conţine mai multe referirei la prezenţa NATO în zona Mării Neagre.

"Ca parte a structurii de forţe a NATO (...) a fost stabilit în România comandamentul unei divizii multinaţionale pentru sud-est, care va prelua comanda unităţilor de integrare ale forţelor NATO şi pentru a oferi opţiuni flexibile de comandă şi control regional."

Un alt paragraf al declaraţiei finale consemnează dezvoltarea de către NATO a unei "prezenţe avansate în partea de sud-est a teritoriului Alianţei. Măsuri corespunzătoare, adaptate regiunii Mării Negr, inclusiv iniţiativa românească de a înfiinţa o brigadă multinaţională pentru a ajuta la îmbunătăţirea formării integrate a unităţilor aliate aflate în subordonarea comandamentului Diviziei Multinaţionale din Sud-Est."

Site-ul Aegis Ashore din Deveselu, România reprezintă o parte semnificativă a acestei creşteri a capacităţii, iar comanda şi controlul (C2) al site-ului Aegis Ţărm este transferat la NATO.

Declaraţia finală consemneză şi trecerea în subordinea NATO a comandamentului asupra sistemului antirachetă din Europa, inclusiv sistemele Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) care sunt instalate la baza de la Deveselu (România).

Documentul face referire şi la relaţiile organizaţiei de securitate cu Republica Moldova.

"În Ţara Galilor, am extins Iniţiativa Defence and Related Security Capacity Building la Republica Moldova. De atunci, aliaţii şi partenerii au oferit expertiză şi consiliere în sprijinul procesului de reformă defensivă pentru a consolida capacităţile forţelor armate moldovene şi a sectorul apărării."

"Vom continua să sprijinim dreptul tuturor partenerilor noştri de a face alegeri independente şi suverane cu privire la politica externă şi de securitate, fără presiune externă şi de constrângere. Rămânem angajaţi în sprijinirea integrităţii teritoriale, independenţei şi suveranităţii Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei şi Republicii Moldova."

Acţiunile Rusiei au constituit un alt subiect major de discuţie în cadrul reuniunii, iar în declaraţie se afirmă că "Activităţile şi politicile recente ale Rusiei au redus nivelul stabilităţii şi securităţii, a crescut imprevizibilitatea şi a schimbat mediul de securitate," NATO criticând dur întărirea de Rusia a capacităţilor militare din peninsula Crimeea.

"Vom continua să sprijinim eforturile regionale ale statelor riverane Mării Negre care vizează asigurarea securităţii şi stabilităţii. De asemenea, vom intensifica dialogul şi cooperarea cu Georgia şi Ucraina în această privinţă."

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici