NATO a salutat contribuţia sistemului american anti-rachetă la protecţia aliaţilor

Participanţii la summit-ul NATO au decis, joi, invitarea Albaniei şi Croaţiei şi neinvitarea Macedoniei, amânarea MAP pentru Georgia şi Ucraina, un angajament ferm şi pe termen lung în Afganistan şi au salutat contribuţia sistemului american anti-rachetă la protecţia aliaţilor, transmite Reuters.

17 afișări
Imaginea articolului NATO a salutat contribuţia sistemului american anti-rachetă la protecţia aliaţilor

NATO a salutat contribuţia sistemului american anti-rachetă la protecţia aliaţilor (Imagine: Mediafax Foto)

În cea ce priveşte extinderea Alianţei, comunicatul summit-ului menţionează: invitaţiile de aderare adresate Albaniei şi Croaţiei, angajamentul NATO de a invita şi Macedonia îndată ce disputa cu Grecia pe tema numelui va fi rezolvată; absenţa consensului privind acordarea MAP pentru Ucraina şi Georgia, însă liderii au convenit că acestea vor deveni membre la un moment dat; în cazul Bosniei şi Muntenegrului, acestea vor avea "un dialog intensificat", fiind un prim pas către o posibilă aderare. De asemenea, Alianţa a anunţat că va lua în considerare orice solicitare a Serbiei privind "dialogul intensificat".

La capitolul Operaţiuni/Apărare, sunt incluse misiunea de menţinere a păcii în Afganistan, condusă de NATO, considerată prioritate a Alianţei. NATO promite "un angajament ferm şi pe termen lung" în Afganistan. La acelaşi capitol se arată că forţa NATO rămâne în Kosovo, "în cazul în care Consiliul de Securitate al ONU nu decide altfel".

"Experienţele din Afganistan şi Kosovo demonstrează necesitatea unei «abordări comprehensive», care necesită cooperarea cu actorii civili, militari şi politici", se arată în comunicat.

De asemenea, NATO recunoaşte "valoarea pe care o poate aduce un sistem de apărare european, mai puternic şi mai capabil".

"Aliaţii vor continua eforturile pentru a putea desfăşura şi susţine mai multe forţe", se arată în comunicat.

În privinţa sistemului de apărare antirachetă, NATO salută "contribuţia substanţială la protecţia aliaţilor" oferită de sistemul american antirachetă în Europa de Est.

La capitolul "Noi ameninţări", se menţionează că "NATO va încerca să furnizeze resurse pentru a sprijini statele aliate în eventualitatea unui atac cibernetic", dacă i se va cere.

"Alianţa va încerca să vadă unde poate avea o contribuţie mai consistentă la securitatea energetică", se mai arată în document.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici