NATO denunţă acordul încheiat de Rusia pentru instalarea unei baze în Abhazia

NATO a denunţat şi contestat validitatea acordului semnat miercuri de Rusia cu republica separatistă georgiană Abhazia în vederea instalării unei baze militare ruse pe teritoriul său.

18 afișări
Imaginea articolului NATO denunţă acordul încheiat de Rusia pentru instalarea unei baze în Abhazia

NATO denunţă acordul încheiat de Rusia pentru instalarea unei baze în Abhazia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"NATO consideră nule acordurile încheiate între Rusia şi teritoriile" georgiene, a căror independenţă nu este recunoscută de niciunul dintre cei 28 de membri ai Alianţei, a declarat adjunctul purtătorului de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, Carmen Romero.

Acordul ruso-abhaz, semnat miercuri în cadrul unei vizite oficiale la Moscova a liderului regiunii, Serghei Bagapş, permite forţelor ruse "să apere suveranitatea şi securitatea republicii alături de forţele armate abhaze", potrivit agenţiei RIA Novosti.

"Poziţia NATO faţă de acest subiect a fost constantă", notează agenţia rusă. "Consiliul Alianţei Nord-Atlantice a condamnat decizia Federaţiei Ruse de a recunoaşte independenţa regiunilor georgiene Abhazia şi Osetia de Sud şi i-a cerut să revină asupra deciziei sale".

Alianţa "îi cere în continuare Rusiei să-şi respecte angajamentele prevăzute în armistiţiul încheiat (la 12 august 2008, n.red) cu medierea Uniunii Europene", a continuat Romero.

Ţările membre NATO cer "retragerea forţelor la nivelul de dinainte de conflict şi accesul observatorilor pe întreg teritoriul georgian", a spus ea.

Potrivit Moscovei, în Abhazia sunt detaşaţi în prezent 1.700 de militari ruşi, dar această cifră nu include sutele de grăniceri, plasaţi în subordinea serviciilor ruse de informaţii (FSB).

Rusia şi Georgia s-au confruntat în august 2008 într-un război pentru controlarea regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud. Moscova a recunoscut ulterior independenţa acestui teritoriu, dar şi a Abhaziei. O astfel de decizie a fost luată şi de Nicaragua, Venezuela şi Nauru, o insulă din Pacific.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici