NATO: După "iarna" lui 11 septembrie, "primăvara arabă" reînvie speranţa

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a comemorat, duminică, atentatele de la 11 septembrie afirmând, în cadrul unei ceremonii la Bruxelles, că după "iarna lungă" al cărei început a fost marcat de aceste atacuri, evenimentele din "primăvara arabă" reprezintă "un nou sezon de speranţă".

191 afișări
Imaginea articolului NATO: După "iarna" lui 11 septembrie, "primăvara arabă" reînvie speranţa

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Atacurile de la 11 septembrie au fost începutul unei ierni lungi în istoria mondială. Dar evenimentele din Orientul Mijlociu au reînnoit credinţa noastră că chiar dacă speranţa de libertate poate fi reprimată, aceasta nu poate fi niciodată anihilată: primăvara arabă este un nou sezon de speranţă pentru noi toţi", a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, citat de AFP.

Alianţa a invocat pentru prima dată în istoria sa clauza de apărare reciprocă, la 11 septembrie 2001, a amintit Rasmussen. Articolul 5 din tratatul său stipulează că un atac împotriva unui membru trebuie considerat un atac împotriva tuturor aliaţilor.

NATO a intervenit, de asemenea, pentru "a le refuza extremiştilor refugiul în Afganistan", a estimat el.

"Astăzi, arhitectul atrocităţilor de la 11 septembrie nu mai este. Istoria l-a îngropat. Dar din nefericire, această teribilă ideologie a conflictului nu este încă îngropată cu el", a declarat el, referindu-se la eliminarea, în mai, a liderului terorist Osama ben Laden, în cadrul unei operaţiuni de comando americane în Pakistan.

În cadrul viitorului summit de la Chicago, Alianţa Nord-Atlantică, care intervine în spaţiul aerian libian sub mandat ONU pentru a proteja populaţia civilă, va reafirma că misiunea sa nu este numai de a-i proteja pe cei care se bucură de libertate, ci să furnizeze inspiraţie şi protecţie celor care aspiră la libertate", indiferent că sunt afgani, libieni sau familiile victimelor de la 11 septembrie, a afirmat secretarul general al NATO.

Rasmussen s-a exprimat cu ocazia unei ceremonii organizate în memoria victimelor de la 11 septembrie, cu ocazia comemorării a zece ani de la aceste atentate, la cartierul general al Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles.

În acelaşi moment, de cealaltă parte a Atlanticului, americanii au adus un omagiu celor aproximativ 3.000 de victime ale acestei tragedii care a schimbat profund ţara.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici