NATO nu a observat modificări în poziţionarea sistemelor nucleare ruse, dar menţine vigilenţa

Alianţa Nord-Atlantică nu a observat modificări în poziţionarea sistemelor nucleare ruse, dar menţine vigilenţa, afirmă un oficial din cadrul NATO, pe fondul preocupărilor privind acţiunile Administraţiei Vladimir Putin.

1479 afișări
Imaginea articolului NATO nu a observat modificări în poziţionarea sistemelor nucleare ruse, dar menţine vigilenţa

Sursa foto: MediafaxFoto

"Nu am observat nicio schimbare în poziţionarea armamentului nuclear al Rusiei, dar Alianţa Nord-Atlantică rămâne vigilentă", a declarat un oficial NATO, sub protecţia anonimatului, conform agenţiei Reuters.

Acţiunile Rusiei de a extinde "sistemele noi de distrugere, cu posibilitate duală de lansare, precum şi avertismentele nucleare coercitive" reprezintă o provocare la adresa securităţii şi intereselor NATO, a subliniat oficialul citat.

Kremlinul a refuzat, marţi, să reacţioneze la ceea ce a catalogat drept "retorica nucleară" a Occidentului privind presupusa intenţie a Rusiei de a utiliza arme nucleare în conflictul din Ucraina. Publicaţia britanică The Times a relatat luni că Alianţa Nord-Atlantică a transmis un avertisment statelor membre că preşedintele Vladimir Putin ar vrea să facă o demonstraţie de forţă prin efectuarea unui test nuclear în apropierea frontierelor Ucrainei. Conform cotidianului britanic, armata rusă ar fi transferat un tren al forţelor strategice la bordul căruia s-ar afla muniţie specifică.

"Presa occidentală, politicieni occidentali şi lideri de state s-au lansat acum într-o serie de exerciţii de retorică nucleară. Noi nu vrem să luăm parte la aşa ceva", a reacţionat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia Reuters.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a avertizat săptămâna trecută că eventuala utilizare a armelor nucleare de către Rusia în conflictul cu Ucraina ar atrage "consecinţe severe".

Dmitri Medvedev, fost preşedinte şi prim-ministru al Rusiei, în prezent vicepreşedinte al Consiliului pentru Siguranţă Naţională, a semnalat săptămâna trecută că Moscova are dreptul de a se apăra cu arme nucleare dacă ar fi ameninţată existenţa statului. Anterior, preşedintele Vladimir Putin a afirmat că nu ar ezita să recurgă la arme nucleare dacă vor exista ameninţări asupra teritoriului Rusiei.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat vineri anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie şi a cerut armatei ucrainene să înceteze acţiunile beligerante, ameninţând cu o ripostă militară cu arme strategice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici