NATO rămâne alături de afgani, indiferent cine le va fi preşedinte

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a asigurat, miercuri, că Alianţa Nord-Atlantică va rămâne alături de poporul afgan, indiferent cine va fi preşedintele ales în urma scrutinului din 20 august, în privinţa căruia există suspiciuni de fraudă.

16 afișări
Imaginea articolului NATO rămâne alături de afgani, indiferent cine le va fi preşedinte

NATO rămâne alături de afgani, indiferent cine le va fi preşedinte

"Nu trebuie să pierdem din vedere contextul acestor alegeri. Indiferent ce se va întâmpla - şi sper că rezultatul final va fi credibil - trebuie să ne amintim că nu am mobilizat 60.000 de militari în Afganistan numai pentru aceste alegeri", a declarat presei Rasmussen.

"Alegerile credibile reprezintă unul dintre elementele importante ale acestui proces, însă nu trebuie să uităm că am reuşit să nu permitem ca Afganistanul să redevină un refugiu pentru terorişti şi vom continua să facem acest lucru", a adăugat el.

Secretarul general a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă pe care a promis să o susţină în fiecare lună, în momentul când a preluat funcţia, la începutul lui august, şi în contextul în care îndoielile se înmulţesc cu privire la legalitatea scrutinului prezidenţial şi provincial care s-a derulat sub presiunea talibanilor, la 20 august.

Preşedintele în exerciţiu, Hamid Karzai, continua să se afle, miercuri, pe primul loc în alegerile prezidenţiale, urmat de principalul său adversar, Abdullah Abdullah, potrivit noilor rezultate parţiale bazate pe numărarea buletinelor de vot din puţin peste 60 la sută dintre secţiile de votare.

Într-o altă ordine de idei, Rasmussen a salutat raportul comandantului trupelor americane şi ale NATO în Afganistan, generalul american Stanley McChrystal, care susţine o "revizuire" de "strategie" în lupta împotriva talibanilor.

El a subliniat totuşi că aceste concluzii trebuie să primească acordul celor 28 de state membre ale NATO pentru a fi puse în aplicare.

Însă indiferent ce se va întâmpla, a spus el, "nu va exista nicio schimbare a angajamentului nostru alături de poporul afgan, nicio schimbare în ceea ce priveşte (dorinţa) ca această misiune să reuşească, indiferent de cât timp va fi nevoie".

El a insistat, totodată, ca membrii NATO şi ţările partenere să pună la dispoziţie un număr mai mare de instructori pentru a consolida forţele de poliţie şi ale armatei afgane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici