NATO sporeşte patrulele în Marea Baltică din cauza incidentelor submarine

NATO îşi intensifică patrulele în Marea Baltică în urma recentelor daune provocate infrastructurii submarine din regiune, a anunţat joi alianţa militară transatlantică, potrivit Reuters.

487 afișări
Imaginea articolului NATO sporeşte patrulele în Marea Baltică din cauza incidentelor submarine

NATO sporeşte patrulele în Marea Baltică din cauza incidentelor submarine

Decizia a fost luată în urma anunţurilor făcute de autorităţi cu privire la deteriorarea unui cablu de telecomunicaţii din Marea Baltică care leagă Suedia şi Estonia şi a unei conducte şi a unui cablu finlandezo-estonian. Toate incidentele au avut loc aproximativ în aceeaşi perioadă, la începutul acestei luni.

„Măsurile sporite includ zboruri suplimentare de supraveghere şi recunoaştere, inclusiv cu avioane de patrulare maritimă, avioane NATO AWACS şi drone. O flotă de patru nave NATO de vânătoare de mine este, de asemenea, trimisă în zonă", a anunţat NATO prin intermediul unui comunicat.

Oficialii din ţările implicate au declarat că nu au ajuns încă la concluzii ferme cu privire la autorii avariilor sau dacă acestea au fost accidentale sau deliberate.

„Continuăm să monitorizăm îndeaproape situaţia şi rămânem în contact strâns cu aliaţii noştri Estonia şi Finlanda, precum şi cu partenerul nostru Suedia", a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White.

NATO, Uniunea Europeană şi guvernele naţionale au făcut din protecţia conductelor şi a cablurilor submarine o prioritate ridicată după exploziile din septembrie 2022 care au rupt conductele Nord Stream de sub Marea Baltică şi au întrerupt aprovizionarea Europei cu gaz rusesc.

Anchetatorii au declarat că acele explozii au fost un act de sabotaj, dar nu au decis cine a fost responsabil.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici