NATO: Testul balistic nord-coreean reprezintă o "ameninţare" la adresa păcii internaţionale

Testul balistic efectuat de Coreea de Nord reprezintă o nouă "încălcare flagrantă" a rezoluţiilor Naţiunilor Unite, fiind o "ameninţare" la adresa păcii şi securităţii internaţionale, afirmă Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice.

958 afișări
Imaginea articolului NATO: Testul balistic nord-coreean reprezintă o "ameninţare" la adresa păcii internaţionale

NATO: Testul balistic nord-coreean reprezintă o "ameninţare" la adresa păcii internaţionale (Imagine: wikimedia.org)

"Efectuarea unui nou test balistic de către Coreea de Nord constituie o nouă încălcare flagrantă a unei serii de rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, fiind o ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale", a declarat Oana Lungescu, potrivit unui comunicat al NATO citat de MEDIAFAX.

"În momentul de faţă, sunt necesare măsuri pentru reducerea tensiunilor, nu acte provocatoare", a adăugat purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice.

"Coreea de Nord trebuie să se conformeze obligaţiilor internaţionale, să înceteze toate activităţile asociate programelor balistic şi nuclear, să abandoneze toate programele de dotare cu arme de distrugere în masă în mod complet, verificabil şi ireversibil; de asemenea, Coreea de Nord trebuie să iniţieze un dialog credibil cu membrii comunităţii internaţionale", precizează Oana Lungescu.

Coreea de Nord a lansat, duminică, o rachetă balistică, proiectilul căzând în Marea de Est (Marea Japoniei), la o distanţă de circa 700 de kilometri, anunţă surse militare sud-coreene şi japoneze, citate de agenţiile de presă Yonhap şi Reuters. Racheta a fost lansată din regiunea nord-coreeană Kusong, situată la nord-est de oraşul Phenian, unde în trecut au fost testate proiectile cu rază medie de acţiune. Potrivit unor surse nipone, racheta a zburat circa 30 de minute, prăbuşindu-se în Marea de Est (Marea Japoniei), la o distanţă de aproximativ 700 de kilometri. Dată fiind distanţa străbătută de rachetă, testul balistic pare să fi fost un succes, au declarat experţi sud-coreeni.

Noul preşedinte al Coreei de Sud, Moon Jae-In, a convocat urgent o reuniune extraordinară a Consiliului pentru Siguranţă Naţională pentru a discuta despre testul balistic nord-coreean. La rândul său, Japonia a condamnat vehement noul test balistic nord-coreean. "Testele balistice efectuate de Coreea de Nord reprezintă o ameninţare gravă pentru ţara noastră şi o încălcare clară a rezoluţiilor ONU", a reacţionat premierul Shinzo Abe.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici