Negocieri pentru prelungirea armistiţiului din Gaza

Israelul şi Hamas negociază, miercuri, prin intermediul unor mediatori din Egipt şi Qatar, o prelungire a armistiţiului din Gaza, relatează Reuters.

132 afișări
Imaginea articolului Negocieri pentru prelungirea armistiţiului din Gaza

Negocieri pentru prelungirea armistiţiului din Gaza

Familiile ostaticilor israelieni au fost informate cu privire la numele celor care urmează să fie eliberaţi în cursul zilei, a arătat postul de televiziune israelian Kan, ultimul grup care va fi eliberat în cadrul armistiţiului, cu excepţia cazului în care negociatorii reuşesc să îl prelungească.

La rândul său Hamas a publicat o listă cu 15 femei şi 15 adolescenţi care vor fi eliberaţi din închisorile israeliene în schimb. Pentru prima dată de la începutul armistiţiului lista include cetăţeni palestinieni din Israel, precum şi rezidenţi ai teritoriilor ocupate.

Un oficial palestinian a declarat că, în ciuda dorinţei ambelor părţi de a prelungi armistiţiul, nu s-a ajuns încă la un acord. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a declarat că Israelul va lua în considerare orice propunere serioasă, însă a refuzat să ofere mai multe detalii. "Facem tot ce putem pentru a-i scoate pe aceşti ostatici ", a declarat Levy. "Acest război se va încheia odată cu sfârşitul Hamas", a completat acesta

Până în prezent, militanţii din Gaza au eliberat 60 de femei şi copii israelieni dintre cei 240 de ostatici pe care i-au capturat în timpul unui raid în 7 octombrie, în conformitate cu acordul care a asigurat primul armistiţiu al războiului. În schimb, Israelul a eliberat 180 de deţinuţi palestinieni, toţi femei şi adolescenţi.

Armistiţiul iniţial de patru zile a fost prelungit cu 48 de ore începând de marţi, iar Israelul a declarat că ar fi dispus să îl prelungească în continuare atât timp cât Hamas eliberează 10 ostatici pe zi.

Marţi, în Qatar s-au întâlnit şefi ai Mossad şi CIA. Aceştia au discutat despre eventualitatea unei noi faze a acordului de armistiţiu, inclusiv despre eliberarea de către Hamas a ostaticilor care sunt bărbaţi sau soldaţi israelieni, a declarat o sursă informată în acest sens. De asemenea, aceştia au analizat ce ar putea fi necesar pentru a ajunge la un armistiţiu care să dureze mai mult de câteva zile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici