Negocierile asupra programului nuclear iranian: Care este propunerea iranienilor. Israelul avertizează împotriva oricărui acord "parţial" cu Iranul

O "propunere" a fost prezentată marţi de către delegaţia iraniană în cadru negocierilor cu privire la dosarul nuclear iranian, a declarat Michael Mann, un purtător de cuvânt al şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton, care prezidează reuniunea.

384 afișări
Imaginea articolului Negocierile asupra programului nuclear iranian: Care este propunerea iranienilor. Israelul avertizează împotriva oricărui acord "parţial" cu Iranul

Iranienii au prezentat o propunere în cadrul negocierilor de la Geneva, anunţă UE. Israelul avertizează împotriva oricărui acord "parţial" cu Iranul

"Iranienii şi-au prezentat în (programul) «powerpoint» propunerea încă de la începutul reuniunii, iar (prezentarea) a durat aproape o oră", a declarat el într-o conferinţă de presă.

Întrebat despre conţinutul acestei propuneri, purtătorul de cuvânt nu a oferit informaţii.

El a spus, însă, că din punctul de vedere al UE "mingea se află în terenul iranian".

Iranienii au făcut prezentarea în engleză, iar "atmosfera a fost foarte diferită cu noua echipă iraniană", a adăugat el.

UE a prezentat, în timpul care i-a fost alocat, "o propunere care se află de asemenea pe masă, pe care iranienii o cunosc, şi nu va exista altă" propunere, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Negocieri sunt prevăzute pentru două zile între Iran şi ţările din cadrul Grupului 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania). Ele au loc la nivel de directori politici sau adjuncţi ai miniştrilor de Externe şi sunt prezidate de către Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton

Potrivit unor indicii furnizate de iranieni, în general rare, obiectivul este ajungerea la un acord în mai puţin de un an, cu o primă etapă în una-două luni.

Ashton a luat cina, luni seara, împreună cu ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, iar atmosfera a fost "agreabilă", a declarat purtătorul de cuvânt al acesteia.

"Sperăm că aceste două zile de negocieri vor fi foarte productive, suntem prudent optimişti", a adăugat Mann în numele UE.

Ministrul iranian de Externe a venit la Geneva însoţit de medicul personal, deoarece suferă de dureri la nivelul spatelui, provocate - afirmă el - de critici formulate de susţinători ai liniei dure de la Teheran.

"Domnul Zarif luptă cu o durere de spate pentru a continua negocierile", a declarat Mann.

Grupul 5+1 şi delegaţia iraniană au încheiat prima zi a discuţiilor de la Geneva

Sesiunea plenară a negocierilor pe marginea programului nuclear iranian s-a încheiat marţi, la Geneva, după examinarea unor probleme tehnice legate de o "propunere" confidenţială prezentată de Iran, a anunţat o sursă iraniană.

Discuţiile s-au derulat într-o atmosferă "constructivă şi pozitivă", a subliniat această sursă. Vor fi reluate miercuri, în a doua şi ultima zi de reuniune.

Cele două părţi, Grupul 5+1 şi Iranul, au convenit să nu ofere informaţii despre propunerea prezentată în programul «powerpoint» de către ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif.

Israelul avertizează împotriva oricărui acord "parţial" cu Iranul

Israelul a cerut din nou, marţi, marilor puteri să evite orice acord "parţial" cu Iranul care ar relaxa sancţiunile adoptate împotriva acestei ţări, solicitarea fiind făcută în ziua deschiderii la Geneva a unei noi serii de negocieri privind controversatul program nuclear iranian.

Occidentul şi Israelul suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil, însă regimul islamist de la Teheran neagă această acuzaţie. Cele două părţi sunt îngrijorate de posibilitatea ca Iranul să îmbogăţească uraniul până la un nivel suficient pentru fabricarea unei bombe atomice.

Israelul este îngrijorat că, drept răspuns faţă de tonul moderat adoptat de noul preşedinte iranian Hassan Rohani, Grupul 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania) va accepta relaxarea blocadei economice şi financiare care afectează Iranul.

După o reuniune, care a avut loc luni seara la Ierusalim, Cabinetul de Securitate, format din principalii şapte miniştri israelieni, a avertizat în privinţa "oricărui acord parţial care ar conduce la eliminarea regimului de sancţiuni, fără să contribuie la o desfiinţare completă a programului nuclear militar iranian".

"Iranul consideră că poate să obţină concesii cosmetizate care nu îi vor împiedica în mod semnificativ mersul său spre dezvoltarea armelor nucleare", a anunţat Cabinetul de Securitate israelian într-un comunicat.

În realitate, Teheranul "urmăreşte relaxarea sancţiunilor" adoptate de-a lungul anilor, subliniază comunitatul, îndemnând Grupul 5+1 să "respingă tentativele Iranului de a ajunge la un acord care ar menţine capacitatea sa de a dezvolta arme nucleare".

Izolat pe scena internaţională, premierul israelian Benjamin Netanyahu a lansat un apel marilor puteri, luni, pentru a le disuada să reducă sancţiunile adoptate împotriva Iranului.

Israelul, a adăugat Cabinetul de Securitate, nu se opune unui program iranian de producere a energiei nucleare, însă acesta trebuie să aibă un scop paşnic.

"Iranul pretinde că are «dreptul să îmbogăţească». Însă o ţară care sfidează cu regularitate comunitatea internaţională şi încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate nu poate avea un asemenea drept", a apreciat el.

Israelul consideră că Iranul trebuie să îndeplinească patru condiţii pentru anularea sancţiunilor, şi anume stoparea activităţii de îmbogăţire a uraniului, trimiterea în străinătate a stocului de uraniu îmbogăţit, închiderea complexului subteran de la Fordo, în apropiere de Qom, şi oprirea lucrărilor de construire a unui reactor cu apă grea la Arak.

Iranul, care dezminte vă vrea să fabrice bomba atomică, a afirmat în mod repetat că îmbogăţirea uraniului constituia "o linie roşie".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici