Negocierile dintre Pakistan şi talibani intensifică atacurile în Afganistan

Negocierile de pace dintre Guvernul pakistanez şi insurgenţii talibani au dus deja la o creştere a numărului de atacuri comise de militanţii islamişti pe teritoriul afgan, a anunţat NATO duminică, citat de Reuters.

42 afișări
Imaginea articolului Negocierile dintre Pakistan şi talibani intensifică atacurile în Afganistan

Negocierile dintre Pakistan şi talibani intensifică atacurile în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto)

Confruntat cu un val de atacuri sinucigaşe, Pakistanul a demarat negocieri cu talibanii care controlează regiunea muntoasă de la graniţa cu Afganistanul şi şi-a redus prezenţa militară în regiune.

Indiferent de rezultatul negocierilor, liderul talibanilor din Pakistan, Baitullah Mehsud a dat asigurări, sâmbătă, că va continua lupta împotriva forţelor afgane şi celor străine din Afganistan.

"Am observat o intensificare a activităţii, în special în partea de est a ţării, ceea ce noi credem că se explică doar prin armistiţiile de încetare a focului şi reducerea activităţii militare pakistaneze", a declarat purtătorul de cuvânt civil al trupelor NATO din Afganistan, Mark Laity.

"Respectăm absolut suveranitatea Pakistanului, dar este important ca ei să ia în considerare necesitatea de a se asigura că orice acorduri încheiate nu vor duce la intensificarea violenţelor în Afganistan", a declarat acesta.

Ministrul britanic al Apărării, Des Browne, a declarat, în cursul unei vizite în Afganistan, că, din informaţiile pe care le deţine, acordul dintre Pakistan şi insurgenţii talibani ar include şi o înţelegere potrivit căreia militanţii islamişti nu vor exporta violenţele pe frontul afgan.

"Acum este responsabilitatea Guvernului pakistanez de a se asigura că acest aspect al acordului este respectat", a adăugat el. "Ar putea fi destul de dificil să aplice înţelegerea de cealaltă parte a frontierei, dar este responsabilitatea lor", a subliniat oficialul britanic.

Guvernul de la Kabul va trimite în următoarele zile o delegaţie de oficiali de rang înalt la Islamabad pentru a-şi exprima îngrijorările privind acordurile de pace, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului afgan al Apărării, generalul Mohammad Zaher Azimi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici