VIDEO Nepoata liderului suprem al Iranului îndeamnă lumea să întrerupă legăturile cu Teheranul

Nepoata liderului suprem al Iranului a îndemnat lumea să întrerupă legăturile cu Teheranul din cauza represiunii tulburărilor sociale, potrivit Reuters.

3153 afișări
Imaginea articolului VIDEO Nepoata liderului suprem al Iranului îndeamnă lumea să întrerupă legăturile cu Teheranul

Nepoata liderului suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, o cunoscută activistă pentru drepturile omului, a cerut guvernelor străine să întrerupă toate legăturile cu Teheranul din cauza represiunii violente a protestelor declanşate de moartea unei tinere în custodia poliţiei.

O înregistrare video a unei declaraţii a lui Farideh Moradkhani a fost distribuită pe scară largă pe internet după ce agenţia de ştiri HRANA a anunţat că aceasta a fost arestată la 23 noiembrie.

„O, oameni liberi, fiţi alături de noi şi spuneţi-le guvernelor voastre să nu mai sprijine acest regim criminal şi ucigaş de copii. Acest regim nu este loial niciunuia dintre principiile sale religioase şi nu cunoaşte nicio regulă, cu excepţia forţei şi a menţinerii puterii. Acum este momentul ca toate ţările libere şi democratice să îşi recheme reprezentanţii din Iran ca gest simbolic şi să expulzeze reprezentanţii acestui regim brutal din ţările lor", a spus Moradkhani în videoclip.

Videoclipul a fost distribuit vineri pe YouTube de către fratele ei, Mahmoud Moradkhani, stabilit în Franţa, care se prezintă pe contul său de Twitter drept „un opozant al Republicii Islamice", şi apoi de către activişti iranieni proeminenţi pentru drepturile omului.

La 23 noiembrie, Mahmoud Moradkhani a anunţat arestarea surorii sale. Agenţia HRANA a susţinut că aceasta se afla în închisoarea de securitate Evin din Teheran.

Tatăl ei, Ali Moradkhani Arangeh, a fost un cleric şiit căsătorit cu sora lui Khamenei. Acesta a decedat recent la Teheran, după ani de izolare din cauza poziţiei sale împotriva Republicii Islamice.

Protestele, declanşate de moartea tinerei iraniene kurde Mahsa Amini după ce a fost arestată pentru „ţinută nepotrivită", reprezintă una dintre cele mai puternice provocări la adresa sistemului ţării de la Revoluţia islamică din 1979.

HRANA susţine că 450 de protestatari au fost ucişi în mai mult de două luni de tulburări la nivel naţional până la 26 noiembrie, inclusiv 63 de copii. Aceasta a precizat că 60 de membri ai forţelor de securitate au fost ucişi, iar 18.173 de protestatari au fost reţinuţi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici