Nepotul lui Stalin dă în judecată un ziar care îl acuză pe dictator că a ucis cetăţeni sovietici

Un nepot al lui Iosif Vissarionovici Stalin, Evgheni Djugaşvili, a dat în judecată publicaţia rusă Novaia Gazeta, care a afirmat că fostul dictator a ordonat uciderea cetăţenilor sovietici, informează Sky News.

48 afișări
Imaginea articolului Nepotul lui Stalin dă în judecată un ziar care îl acuză pe dictator că a ucis cetăţeni sovietici

Nepotul lui Stalin dă în judecată un ziar care îl acuză pe dictator că a ucis cetăţeni sovietici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nepotul lui Stalin dă în judecată un ziar care îl acuză pe dictator că a ucis cetăţeni sovietici

Nepotul dictatorului rus se teme că reputaţia lui Stalin a fost pătată şi cere daune morale în valoare de 9,5 milioane de ruble (circa 207.000 de euro) ziarului Novaia Gazeta şi 500.000 de ruble (circa 10.900 de euro) autorului unui articol care susţine că Stalin a semnat mandatele pentru asasinarea membrilor biroului său politic.

Grupurile pentru apărarea drepturilor omului susţin că acest caz demonstrează o tentativă îngrijorătoare de a prezenta o imagine mai favorabilă a lui Stalin, sub regimul căruia au murit milioane de oameni.

Leonid Jura, un stalinist convins care îl reprezintă pe Djugaşvili în instanţă, a afirmat că articolul - bazat pe documente desecretizate ale Kremlinului - aduce prejudicii imaginii fostului dictator sovietic. "O jumătate de secol de minciuni au curs peste reputaţia lui Stalin, iar el nu se poate apăra din mormânt, astfel că acest caz este esenţial pentru restabilirea în mod corect a faptelor", a declarat el.

Potrivit lui Jura, fraza din articolul respectiv, potrivit căreia Stalin şi poliţia secretă au comis crime grave împotriva propriilor cetăţeni, este jignitoare în mod particular.

Nepotul lui Stalin dă în judecată un ziar care îl acuză pe dictator că a ucis cetăţeni sovietici

Reputaţia lui Iosif Stalin rămâne o sursă de controverse. Susţinătorii săi scot în evidenţă faptul că el a învins nazismul - după ce a fost înşelat de Hitler cu care semnase un pact secret pentru împărţirea Poloniei - şi a transformat Uniunea Sovietică într-o superputere. Pe de altă parte, criticii săi subliniază că un număr estimat de 15 - 20 de milioane de persoane au murit în timpul regimului stalinist şi că munca pe bază de sclavie era parte componentă a economiei sovietice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici