Netanyahu i-a cerut lui Putin să oprească vânzarea unor rachete către Iran

Relaţiile dintre Israel şi Rusia au devenit mai tensionate în urma schimbării atitudinii Rusiei privind o posibilă vânzare de rachete către Iran, Benjamin Netanyahu cerându-i lui Vladimir Putin să împiedice realizarea acestui contract de armament, relatează Haaretz.

66 afișări
Imaginea articolului Netanyahu i-a cerut lui Putin să oprească vânzarea unor rachete către Iran

Netanyahu i-a cerut lui Putin să oprească vânzarea unor rachete către Iran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înaintea întâlnirii dintre preşedintele american, Barack Obama, şi cel rus, Dmitri Medvedev, de săptămâna viitoare, Israelul a demarat un efort internaţional pentru a face presiuni asupra Rusiei astfel încât să nu vândă Iranului rachete de apărare aeriană de tip S-300.

Acest contract a fost semnat în urmă cu peste un an, dar presiunile externe, în principal din partea Statelor Unite şi a Israelului, au determinat conducerea politică rusă să amâne implementarea acestuia.

Apelul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, către cel rus, Vladimir Putin, face parte din acest efort. Premierul israelian a argumentat că vânzarea de sisteme de apărare Iranului ar submina echilibrul militar din zonă. Nu există nicio informaţie despre răspunsul lui Putin.

Iniţial, ruşii le-au spus israelienilor că nu intenţionează să dea curs acestui contract, mesaj reiterat în timpul vizitei ministrului rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, în Israel, luna trecută. O sursă politică de rang înalt din Ierusalim a declarat că în ultimele săptămâni a avut loc o schimbare de poziţie evidentă din partea Rusiei, în legătură cu această vânzare de armament.

Această deteriorare a fost sesizabilă în timpul vizitei ministrului israelian al Afaceilor Externe, Avigdor Lieberman, la Moscova, în urmă cu câteva săptămâni. Lieberman, care se mândreşte cu legăturile sale strânse cu conducerea rusă, a fost surprins să îi audă pe ruşi prezentând o poziţie contrară celei anterioare cu privire la acest contract.

Medvedev i-a spus lui Lieberman că Rusia a semnat un contract cu Iranul, iar unele plăţi au fost deja efectuate. "Este vorba despre mulţi bani", i-a spus Medvedev lui Lieberman. "Ne aflăm în criză economică şi avem o perioadă dificilă", a adăugat el.

Potrivit cotidianului Maariv, Medvedev i-ar fi sugerat lui Lieberman să cumpere Israelul sistemul de apărare, în schimb, sau să convingă o altă ţară să-l cumpere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici