Netanyahu vrea în continuare să revizuiască sistemul judiciar din Israel, în ciuda protestelor

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că guvernul său intenţionează să continue revizuirea sistemului judiciar al ţării, în pofida criticilor acerbe ale unor înalţi oficiali din domeniul juridic şi a protestelor împotriva schimbărilor la care au participat zeci de mii de oameni.

401 afișări
Imaginea articolului Netanyahu vrea în continuare să revizuiască sistemul judiciar din Israel, în ciuda protestelor

Netanyahu, care este judecat pentru fapte de corupţie, a făcut din modificările legale piesa centrală a agendei noului său guvern, iar opoziţia în creştere faţă de acestea reprezintă o provocare timpurie pentru liderul israelian.

Revizuirea ar slăbi puterea Curţii Supreme, acordând parlamentarilor posibilitatea de a adopta legi pe care instanţa le-a respins cu o majoritate simplă, precum şi de a da guvernului o putere mai mare asupra numirii judecătorilor şi de a limita independenţa consilierilor juridici ai guvernului.

Modificările propuse au stârnit un protest din partea celui mai înalt judecător al Curţii Supreme, care, într-o critică rară, a calificat revizuirea drept un "atac necontrolat asupra sistemului judiciar". Procurorul general al ţării s-a pronunţat, de asemenea, împotriva planului, la fel ca mulţi dintre predecesorii săi, iar zeci de mii de persoane au protestat sâmbătă la Tel Aviv faţă de modificările propuse.

În ciuda opoziţiei, Netanyahu a declarat în cadrul unei reuniuni a cabinetului său că alegătorii au votat la alegerile din noiembrie în sprijinul promisiunii sale din campanie de a revizui sistemul judiciar.

"Vom finaliza legiferarea reformelor într-un mod care va corecta ceea ce trebuie corectat, va proteja în totalitate drepturile individuale şi va restabili încrederea publicului în sistemul de justiţie care necesită atât de mult această reformă", a declarat Netanyahu, potrivit AP.

Netanyahu şi aliaţii săi văd în aceste schimbări o modalitate de a uşura procesul de guvernare şi de a recalibra ceea ce ei spun că este un dezechilibru între puterea executivă şi cea judiciară a ţării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici