New York Times: CIA facilitează transporturile de armament destinate insurgenţilor din Siria

State arabe şi Turcia au intensificat, în ultimele luni, cu ajutorul CIA, transporturile de echipamente militare destinate insurgenţilor sirieni care luptă împotriva regimului Bashar Al-Assad, afirmă surse citate de ziarul american New York Times.

263 afișări
Imaginea articolului New York Times: CIA facilitează transporturile de armament destinate insurgenţilor din Siria

New York Times: CIA facilitează transporturile de armament destinate insurgenţilor din Siria

Livrările de armament pe cale aeriană s-au intensificat începând din toamna anului 2012. Potrivit surselor citate de New York Times, Iordania, Arabia Saudită, Turcia şi Qatar au trimis 160 de curse aeriene destinate insurgenţilor sirieni.

Deşi Administraţia Barack Obama susţine că le oferă doar echipamente "nonletale" insurgenţilor, Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA) este implicată direct în facilitarea transporturilor de armament destinate rebelilor. Filialele CIA din Orientul Mijlociu oferă informaţii despre rutele cele mai sigure pentru transportul armamentului şi facilitează achiziţionarea echipamentelor militare, inclusiv din Croaţia, stat care peste câteva luni va deveni membru UE.

CIA a refuzat să comenteze informaţiile furnizate de sursele ziarului New York Times.

Siria se confruntă de peste doi ani cu revolte reprimate violent şi confruntări armate între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul conflictului este, conform estimărilor Naţiunilor Unite, de peste 70.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici