Nicolae Timofti a propus ca următorul summit al Parteneriatului Estic să fie găzduit de Chişinău

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a propus la Riga ca următorul summit al Parteneriatului Estic, din 2017, să fie găzduit de Chişinău, relatează agenţia Moldpres în pagina electronică.

111 afișări
Imaginea articolului Nicolae Timofti a propus ca următorul summit al Parteneriatului Estic să fie găzduit de Chişinău

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

Preşedintele Nicolae Timofti a participat joi şi vineri la summitul Parteneriatului Estic, care s-a desfăşurată în capitala Letoniei, Riga.

Potrivit serviciului de presă al administraţiei prezidenţiale, şeful statului a avut întâlniri oficiale cu preşedintele ţării gazdă, Andris Berzins, şi cu preşedintele Franţei, Francois Hollande, care au făcut declaraţii de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova.

În cadrul summitului Parteneriatului Estic, Timofti a susţinut un discurs în care a pledat cauza europeană a Republicii Moldova.

"În Republica Moldova, majoritatea cetăţenilor îşi văd viitorul doar împreună cu Uniunea Europeană. Aceasta, în pofida unei propagande antieuropene intense, unor probleme politice de ordin intern şi unor presiuni intense din exterior. În calitatea mea de preşedinte al Republicii Moldova declar că obiectivul strategic al ţării mele este acela de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene", a declarat Nicolae Timofti.

"Sunt sigur că perspectiva europeană şi, mai apoi, statutul de stat candidat, ar reprezenta forţa mobilizatoare pentru continuarea reformelor în Republica Moldova. Cetăţenii ar avea mai multă încredere în ideea europeană dacă ţara mea ar avea o clară perspectivă europeană", a adăugat preşedintele moldovean.

Totodată, preşedintele a subliniat importanţa menţinerii cursului european pentru liderii Parteneriatului Estic, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, inclusiv în vederea asigurării securităţii la nivel regional.

În final, Nicolae Timofti a lansat oficial invitaţia de a desfăşura următorul summit al Parteneriatului Estic, în 2017, la Chişinău.

Până în prezent, summiturile acestui proiect european au avut loc în capitalele ţărilor care deţineau preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, ceea ce ar însemna că ar fi rândul Maltei sau Marii Britanii, care îşi vor împărţi preşedinţia în 2017. Bruxelles-ul este o altă variantă luată în considerare, potrivit postului Europa Liberă.

Republica Moldova, Georgia şi Ucraina sunt considerate cele mai avansate ţări pe calea reformelor dintre cele şase (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina) incluse în acest parteneriat.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici