Criza din Venezuela| Maduro declară că „lovitura de stat” a fost înfrântă/ Mike Pompeo: Liderul de la Caracas se pregătea să părăsească ţara, dar ruşii l-au oprit

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat că protestele conduse de liderii opoziţiei Juan Guaido şi Leopoldo Lopez au echivalat cu o încercare de lovitură de stat, dar eforturile lor au fost înfrânte, transmite CNN.

15269 afișări
Imaginea articolului Criza din Venezuela| Maduro declară că „lovitura de stat” a fost înfrântă/ Mike Pompeo: Liderul de la Caracas se pregătea să părăsească ţara, dar ruşii l-au oprit

Criza din Venezuela| Maduro declară că „lovitura de stat” a fost înfrântă/ Mike Pompeo: Liderul de la Caracas se pregătea să părăsească ţara, dar ruşii l-au oprit

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat că protestele conduse de liderii opoziţiei Juan Guaido şi Leopoldo Lopez au echivalat cu o încercare de lovitură de stat, dar eforturile lor au fost înfrânte, transmite CNN.

"Vreau să vă felicit pentru atitudinea fermă, loială şi curajoasă cu care aţi condus înfrângerea grupului mic care a încercat să umple Venezuela cu violenţă", a spus Maduro.

"Factorii din aripa dreaptă a partidului terorist Voinţa Populară au condus lovitura de stat", a spus el, referindu-se la partidul politic al lui Guaido şi Lopez.

"Imperiul încearcă să atace şi să răstoarne un guvern legitim care să înrobească Venezuela. Vreau să felicit Înaltul Comandament Militar pentru curajul de a apăra pacea", a continuat Maduro.

Maduro a declarat că baza militară La Carlota din capitala Caracas, unde au avut loc ciocniri violente marţi, nu a fost cucerită de cei care sprijină opoziţia.

Mai mult de 70 de persoane care au fost rănite în ciocnirile dintre forţele loiale şi protestatari ai regimului lui Maduro au fost duşi la Centrul Medical Salud Chacao din Caracas, potrivit directorului spitalului. Dintre cei răniţi, 42 au fost răniţi cu gloanţe de cauciuc şi doi au fost trataţi pentru răni cauzate de împuşcături.

Guaido, care la începutul acestui an s-a autodeclarat preşedintele interimar al Venezuelei, a anunţat marţi că a început "faza finală a Operaţiunii Libertate", o escaladare a efortului său de a-l îndepărta pe Maduro, care a început în ianuarie. El a fost flancat de bărbaţi în haine militare şi vehicule blindate.

Guaido, care anterior a cerut demonstraţii la nivel naţional pe 1 mai, conduce Adunarea Naţională din Venezuela şi a fost recunoscut ca preşedinte interimar de zeci de alte ţări. El a condus protestele împotriva guvernului, dar discursul său din 30 aprilie a marcat cea mai de succes încercare de a implica armata în îndepărtarea liderului venezuelean.

Pompeo: „A avut un avion pe pistă”

Secretarul de stat american Mike Pompeo, a declarat marţi pentru CNN că Washingtonul are informaţii că preşedintele Nicolas Maduro se pregătea să părăsească Venezuela "în această dimineaţă", dar a fost oprit de către ruşi.

"Am urmărit pe parcursul zilei, a trecut mult timp de când Maduro a fost văzut de cineva", a spus Pompeo.

"A avut un avion pe pistă, a fost pregătit să plece în această dimineaţă, din câte am înţeles, iar ruşii i-au indicat că ar trebui să rămână", a afirmat Pompeo.

Acesta a adăugat mai târziu: "Se îndrepta către Havana".

Ca răspuns la afirmaţia secretarului de stat al SUA Mike Pompeo că Rusia a vorbit cu preşedintele venezuelean Nicolas Maduro să plece în Cuba, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat marţi că informaţia este falsă.

"Washingtonul a făcut tot ce a putut să demoralizeze armata venezueleană şi acum foloseşte falsuri ca parte a războiului informaţional", a transmis Zakharova într-o declaraţie adresată CNN.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici