Nicolas Sarkozy va propune un parteneriat UE cu Ucraina

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat miercuri că va propune un parteneriat UE cu Ucraina care va duce în cele din urmă la aderarea fostei republici sovietice la blocul comunitar, relatează Reuters.

19 afișări
Imaginea articolului Nicolas Sarkozy va propune un parteneriat UE cu Ucraina

Nicolas Sarkozy va propune un parteneriat UE cu Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceasta este prima dată când Franţa, în mod tradiţional uşor reticentă în privinţa extinderii UE, a sugerat, în mod public, posibilitatea aderării Ucrainei. Franţa va prelua preşedinţia semestrială a UE la 1 iulie.

"În calitate de preşedinte al Consiliului UE, voi propune un parteneriat pentru Ucraina pentru ca aceasta să poată în final adera (la UE)", a declarat Sarkozy, fără a oferi alte detalii, în cadrul unei conferinţe de presă cu preşedintele polonez Lech Kaczynski, cu ocazia vizitei de o zi pe care preşedintele francez o efectuează la Varşovia.

Polonia este un susţinător ferm al aderării Ucrainei la UE şi NATO.

La începutul acestei săptămâni, în cadrul unei întâlniri de la Bruxelles, Polonia şi Suedia au propus ca UE să realizeze un Parteneriat Estic pentru a ajuta fostele republice sovietice să se pregătească pentru o eventuală aderare.

Într-un interviu publicat în ediţia de miercuri a cotidianului polonez Dziennik, Sarkozy a subliniat din nou opoziţia sa faţă de aderarea Turciei la UE, precizând că Europa ar trebui să aibă graniţe şi să nu se extindă la infinit.

Turcia, spre deosebire de Ucraina, este deja un candidat la UE, începându-şi negocierile de aderare în 2005. Sarkozy susţine că Turcia nu face parte din Europa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici