Nigel Farage, fostul lider al partidului UKIP, acuzat de rasism după ce a insistat că România nu ar fi trebuit să intre niciodată în UE

Nigel Farage, fostul lider al partidului britanic UKIP, a fost acuzat de rasism după ce a spus că României nu i-ar fi trebuit permis accesul în Uniunea Europeană niciodată, potrivit Mirror.co.uk.

21959 afișări
Imaginea articolului Nigel Farage, fostul lider al partidului UKIP, acuzat de rasism după ce a insistat că România nu ar fi trebuit să intre niciodată în UE

Nigel Farage, acuzat de rasism după ce a insistat că România nu ar fi trebuit să intre în UE (Imagine: AFP/ Arhiva Foto Mediafax)

În timpul unei dezbateri în cadrului show-ului radio LBC, fostul lider al partidului UKIP s-a confruntat telefonic cu un ascultător care s-a simţit ofensat de comentariile lui.

Înainte de discuţia telefonică, Nigel Farage sugerase că România nu ar fi trebuit să intre niciodată în Uniune în 2007, deoarece nu a ”făcut tranziţia”, ţara fiind în continuare ”condusă de comunism”.

El a sugerat, de asemenea, că timpul este potrivit pentru ca Marea Britanie să se despartă de Bruxelles, pentru că îi este de ”necrezut” că Regatul Unit s-a aflat vreodată într-o uniune politică cu România. 

Farage a făcut aluzie la OUG 13, ordonanţă de urgenţă adoptată - apoi abrogată - de Guvern, care decriminaliza parţial abuzul în serviciu pentru funcţionarii publici în cazul în care prejudiciul nu depăşea suma de 200.000 de lei.

“Eşti funcţionar public, ai furat doar 35.000 de lire (41.000 euro/ 185.000 lei - n.r.), dar este ok, domnule. O să primeşti doar o lovitură peste mână”, a spus Farage.

Deşi ordonanţa a fost abrogată, Farage a continuat: “Sincer, ei (românii - n.r.) nu trebuiau să intre niciodată în Uniunea Europeană”.

Jignit de comentariile acide ale politicianului, un ascultător revoltat, numit Tony,  a sunat la radio şi l-a acuzat de rasism pe Farage.

“Cred că eşti rasist şi chiar mă simt jignit de modul în care ai vorbit despre România şi despre români”, a spus bărbatul.

Acesta a evocat acţiunile politicienilor britanici şi modul în care au gestionat aceştia mii de lire, cerându-i lui Farage să explice diferenţa.

“Îţi spun eu, Tony, care este diferenţa. Corupţia este absolut endemică în întreaga societate românească, iar acest lucru este susţinut de fiecare raport independent referitor la ţară”, i-a replicat Farage.

”Mai mult decât atât, Tony, e o ţară în care aproximativ 4 milioane de oameni sunt discriminaţi într-un mod vicios, din cauza rasei lor şi îmi vine foarte greu să cred că ne aflăm într-o uniune politică cu o ţară precum România”, a adăugat Nigel Farage.

Acesta a concluzionat: ” Asta nu înseamnă că românii sunt oameni răi, există mulţi români minunaţi pe care am avut plăcerea să îi cunosc”.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici