Noi arestări în Rusia, în legătură cu manifestaţia din ziua învestiturii lui Vladimir Putin

Autorităţile ruse au arestat marţi mai mulţi opozanţi acuzaţi de violenţe comise asupra poliţiştilor în timpul manifestaţiei din 6 mai împotriva învestiturii lui Vladimir Putin, a anunţat comitetul de anchetă.

153 afișări
Imaginea articolului Noi arestări în Rusia, în legătură cu manifestaţia din ziua învestiturii lui Vladimir Putin

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Andrei Barabanov, şomer, şi Maksim Luzianin, proprietarul mai multor firme din regiunea Moscova, sunt acuzaţi că au "traversat un cordon al poliţiei, au lovit poliţiştii cu picioarele şi au încercat să îi sugrume", a precizat comitetul într-un comunicat.

Arestările din cadrul unei anchete penale deschise pentru "tulburarea masivă a ordinii publice" şi "recurs la violenţă împotriva reprezentanţilor forţei publice" au început cu o zi înainte, cu arestarea unei tinere, Aleksandra Duhanina, în vârstă de 18 ani, suspectată că a aruncat cu pietre în poliţişti.

Unul dintre liderii opoziţiei, Aleksei Navalnîi, a denunţat marţi pe blogul său această arestare, afirmând că probele nu sunt suficiente pentru ca tânăra să fie închisă.

Imaginile video difuzate pe Internet o arată pe tânără, care aruncă un obiect greu.

"Nu există nicio dovadă că această piatră a atins pe cineva şi că a cauzat vreun prejudiciu. Lipsesc faptele pentru ca persoana să fie închisă", a subliniat Aleksei Navalnîi.

"Avem milioane de dovezi de acte ilegale din partea poliţiştilor care au reprezentat un pericol mai mare decât o tânără în vârstă de 18 ani cu piatra ei", adaugă el.

Poliţia a acuzat manifestanţii de violenţă, în timp ce opoziţia denunţă la rândul său prezenţa unor provocatori şi afirmă că poliţia a blocat accesul la o piaţă în care urma să ajungă marşul, creând panică în rândul mulţimii.

Manifestanţii au aruncat cu bucăţi de bitum în scutieri în timp ce aceştia din urmă au lovit manifestanţii cu bastoanele şi i-au târât pe jos pe opozanţii arestaţi.

Câteva sute de persoane au fost arestate în timpul acestei manifestaţii şi în zilele care au urmat, când opozanţii au organizat proteste în centrul Moscovei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici