Noi CONFRUNTĂRI VIOLENTE în Egipt, între susţinători şi oponenţi ai lui Morsi: O persoană a fost ucisă, cel puţin zece au fost rănite

Confruntări violente între susţinători ai lui Mohamed Morsi şi opozanţi ai regimului său islamist s-au soldat cu un mort, marţi seara, la Cairo, în contextul în care susţinători ai fostului preşedinte au manifestat marţi în zona a două ministere.

187 afișări
Imaginea articolului Noi CONFRUNTĂRI VIOLENTE în Egipt, între susţinători şi oponenţi ai lui Morsi: O persoană a fost ucisă, cel puţin zece au fost rănite

Noi CONFRUNTĂRI VIOLENTE în Egipt, între susţinători şi oponenţi ai lui Morsi: O persoană a fost ucisă, cel puţin zece au fost rănite (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE 8:40 - Poliţia egipteană a început operaţiunea de dispersare a mitingurilor pro-Morsi

Poliţia egipteană a început miercuri să disperseze prin forţă mitinguri ale susţinătorilor fostului preşedinte islamist destituit Mohamed Morsi, trăgând cu grenade lacrimogene în cele două pieţe pe care aceştia le ocupă la Cairo, a constatat un jurnalist AFP.

"Este începutul operaţiunii de dislocare a manifestanţilor", a confirmat pentru AFP un oficial de rang înalt din cadrul forţelor de securitate sub protecţia anonimatului.

Cel puţin o persoană a fost ucisă în cursul operaţiunii, a declarat un medic pentru AFP.

Potrivit forţelor de securitate egiptene, o persoană a fost ucisă, iar alte cel puţin zece au fost rănite, în urma unor confruntări cu arme de foc. De asemenea, locuitori din cartierul Gizeh au spart vitrina unui magazin aparţinând unor islamişti.

Aceste confruntări au izbucnit pe fundalul unei tensiuni care continuă să crească din cauza unei posibile intervenţii a autorităţilor cu scopul de a dispersa mii de susţinători ai lui Morsi care ocupă două pieţe în Cairo.

Unul dintre marşurile acestora a degenerat, pentru o scurtă perioadă de timp, în zona Ministerului Bunurilor religioase, unde au izbucnit ciocniri între susţinători ai fostului şef de stat islamist şi locuitori din centrul Cairo, determinând poliţia să tragă cu grenade lacrimogene.

Aceste confruntări cu puterea, instalată de către armată, care s-a angajat să evacueze din pieţele Rabaa al-Adawiya şi Nahda miile de islamişti ce şi-au instalat tabere în ele de aproximativ o lună, cu femei şi copii, îngrijorează comunitatea internaţională, care se teme de o nouă baie de sânge.

Statele Unite au cerut marţi autorităţilor egiptene să îi lase pe susşinătorii lui Mohamed Morsi să manifesteze, exprimându-şi îngrijorarea faţă de izbucnirea unui nou val de violenţe. "Încurajăm Guvernul interimar să lase poporul să manifesteze. Acesta este un element fundamental în avansarea procesului democratic", a pledat Marie Harf, o adjunctă a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat.

Susţinători ai lui Morsi au defilat, de asemenea, la Alexandria (nord).

Violenţele între opozanţi, susţinători ai lui Morsi şi forţe de ordine s-au soldat, deja, cu peste 250 de morţi de la sfârşitul lui iunie.

Guvernul întârzie să adopte o strategie clară, fiind împărţit între o tabără favorabilă unei intervenţii puternice, susţinută de o mare parte a populaţiei, şi o tabără favorabilă dialogului, susţinută de către comunitatea internaţională.

"Nu sunt acţiuni de ocupare obişnuite", deoarece "este vorba despre forţa politică cea mai bine organizată în ţară, iar poliţia ştie că preţul de plătit va fi mai ridicat", notează Rabab al-Mahdi, un profesor de ştiinţe politice la Universitatea americană din Cairo.

Noile autorităţi intenţionează, totuşi, să lanseze o perioadă de tranziţie înaintea organizării de noi alegeri, la începutul lui 2014, şi a numit 20 de guvernatori noi. În iunie, Morsi a provocat proteste, numind mai mulţi guvernatori apropiaţi islamiştilor.

Ahmed el-Tayeb, marele imam de la Universitatea şi Moscheea Al-Azhar, cea mai importantă instituţie sunnită, care a cauţionat armata pe 3 iulie, a anunţat că a invitat toate părţile să vină să negozieze un compromis.

Mişcarea Fraţii Musulmani a afirmat că nu a primit nicio invitaţie şi refuză categoric să dialogheze cu autorităţile, pe care le consideră "ilegitime".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici