Noi incidente la graniţa dintre două puteri nucleare

  • Tensiunile cresc între China şi India după ce trupele s-au angajat într-o nouă confruntare
  • Trupele indiene şi chineze s-au angajat într-o nouă confruntare la graniţa disputată din Himalaya, unde cel puţin 20 de soldaţi indieni au fost ucişi într-o luptă din luna iunie.
  • Cel mai recent incident creşte tensiunea dintre cele două puteri nucleare care au întreprins o intensă acumulare militară în ultimele luni pe ceea ce a fost anterior a fost o frontieră slab păzită din Ladakh.
2328 afișări
Imaginea articolului Noi incidente la graniţa dintre două puteri nucleare

Noi incidente la graniţa dintre două puteri nucleare

Guvernul indian a declarat că confruntarea a avut loc în weekend, când trupele chineze ale Armatei Populare de Eliberare( PLA) au întreprins „mişcări provocatoare pentru a schimba statu quo-ul” pe malul sudic al îndepărtatului lac Pangong Tso din Ladakh, o zonă revendicată de mult timp de India, relatează Finicial Times.

New Delhi a spus că trupele indiene „au anticipat această activitate a PLA. . . am întreprins măsuri pentru a ne consolida poziţiile şi a contracara intenţiile chineze de a schimba unilateral faptele de pe teren ”.

Nu au fost furnizate detalii cu privire la victime, dar analiştii au spus că lansarea rară a unei declaraţii publice sugerează o dezvoltare semnificativă.

„Arată că situaţia este gravă”, a spus Brahma Chellaney, profesor de studii strategice la Centrul pentru Cercetări Politice din New Delhi. „Chinezii încă încearcă să-şi avanseze agresivitatea, invadând alte zone indiene”.

Ministerul de externe al Chinei a negat luni că trupele PLA au trecut "linia controlului efectiv" - graniţa informală nemarcată dintre cele două părţi - şi a declarat că discuţiile continuă.

Luni seară, Global Times, un ziar chinez, a citat comandamentul occidental al PLA spunând că trupele indiene „au trecut luni frontiera şi au lansat intenţionat provocări”.

PLA a declarat că China „se opune cu tărie actelor şi îndeamnă India să retragă imediat trupele care au traversat ilegal LAC”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici