Noi manifestaţii în Grecia în memoria adolescentului ucis de poliţie - VIDEO, GALERIE FOTO

Noi confruntări au izbucnit luni la Atena între poliţie şi câteva sute de tineri, având ca punct de plecare o manifestaţie a unor studenţi şi liceeni organizată în memoria adolescentului ucis de un poliţist în urmă cu un an, a anunţat un jurnalist al AFP.

27 afișări
Imaginea articolului Noi manifestaţii în Grecia în memoria adolescentului ucis de poliţie - VIDEO, GALERIE FOTO

Noi manifestaţii în Grecia în memoria adolescentului ucis de poliţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un grup de aproximativ 100 de tineri, dintre care unii cu vârste de 12 şi 13 ani, a aruncat cu pietre împotriva unui cordon al forţelor de ordine, dar a fost ulterior dispersat, a constatat un jurnalist al AFP.

Nouă persoane au fost reţinute, în timpe ce convoiul de manifestanţi, în număr de aproximativ 5.000, potrivit unei surse din cadrul poliţiei, se îndreptau spre Parlament.

Alte grupuri s-au alăturat atunci convoiului, lansând proiectile împotriva unor vitrine şi împotriva unor poliţişti, care au tras cu gaze lacrimogene.

Manifestaţia a continuat într-un calm relativ, unii tineri aruncând din când în când cu pietre împotriva poliţiştilor din forţele de ordine, în timp ce serviciul de ordine al manifestaţiei şi profesorii prezenţi în convoi încerca să împiedice excesele.

Manifestanţii s-au împrăştiat luni după-amiază, după ce mai multe sute de poliţişti au format un cordon în jurul rectoratului Universităţii din Atena, cu scopul de a împiedica orice eventuală ocupare a sediului.

Mai mulţi anarhişti au ocupat rectoratul duminică, timp de câteva ore, arborând pe acoperiş drapele roşii şi negre.

Anterior în cursul dimineţii, aproximativ 20 de tineri au aruncat cu pietre în faţada unui comisariat de poliţie din centrul Atenei. Doi adolescenţi în vârstă de 15 şi 18 ani au fost arestaţi.

Aproximativ 6.000 de poliţişti au fost mobilizaţi începând de duminică la Atena pentru a supraveghea manifestaţiile tinerilor şi organizaţiilor de stânga care au comemorat moartea lui Alexis Grigoropoulos, în vârstă de 15 ani, ucis de un poliţist la 6 decembrie 2008.

Confruntări sporadice între tineri şi forţe de ordine au avut loc în timpul unui marş organizat duminică şi s-au soldat cu 30 de răniţi, dintre care 28 au avut răni uşoare, majoritatea poliţişti.

Moartea adolescentului a declanşat violenţe urbane care au durat aproape o lună, radicalizând o parte din mişcarea contestatară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici