Noi scurgeri de apă radioactivă la centrala nucleară de la Fukushima

Operatorul centralei nucleare Fukushima a anunţat, joi, noi probleme, între care şi o scurgere la nivelul cuvei unui reactor şi deversarea apei contaminate în ocean.

743 afișări
Imaginea articolului Noi scurgeri de apă radioactivă la centrala nucleară de la Fukushima

Noi scurgeri de apă radioactivă la centrala nucleară de la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Compania Tokyo Electric Power (TEPCO) luptă, de la cutremurul urmat de un tsunami devastator, la 11 martie, pentru a coborî temperatura reactoarelor centralei Fukushima Daiichi (numărul 1), un obiectiv pe care speră să-l atingă între octombrie şi ianuarie.

Oprirea bruscă a sistemului de răcire, provocată de un val seismic de 14 metri, a antrenat o topire parţială a miezului reactorului nuclear. De două luni, tehnicienii deversează milioane de tone de apă în reactoare, pentru a împiedica o supraîncălzire.

TEPCO a anunţat joi că noi măsurători, efectuate săptămâna aceasta, cu ajutorul aparatelor instalate în interiorul clădirii reactorului 1, au arătat că apa deversată în cuva sub presiune s-a scurs rapid.

Nivelul apei a scăzut sub baza barelor de combustibil uzat, înalte de patru metri.

Totodată, temperatura cuvei pare să indice că barele de combustibil au căzut la fund şi sunt acoperite de apă, a apreciat TEPCO.

"Temperatura peretelui cuvei era de 100-120 de grade, considerat un nivel care permite o răcire a combustibilului în condiţii relativ stabile", a declarat un oficial.

Tehnicienii TEPCO deversează, în cuvă, aproximativ şapte mii de tone de apă pe oră şi intenţionează, de asemenea, să inunde incinta care o înconjoară, pentru a accelera răcirea.

Aceste operaţiuni, efectuate de mai multe săptămâni, cu ajutorul unor cisterne, pompe de beton şi alte sisteme de stropire, au provocat inundaţii importante cu apă contaminată.

TEPCO face eforturi să împiedice această poluare să se deverseze în Oceanul Pacific, în apropiere, dar a anunţat că o nouă scurgere a fost descoperită într-o fosă legată de reactorul 3.

Eşantioanele de apă de mare prelevate în apropierea centralei conţineau cesiu-134 la un nivel de 18.000 de ori mai mare decât normal, a anunţat operatorul, adăugând că scurgerea a putut fi blocată prin injectarea de beton în fosă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici