Noi tensiuni în Kosovo. Zeci de răniţi în urma violenţelor dintre etnici sârbi şi forţele de ordine

  • Confruntări între etnici sârbi şi forţele de ordine, în nordul Kosovo.
  • Cel puţin zece etnici sârbi şi zece agenţi de poliţie kosovari au fost răniţi.
1389 afișări
Imaginea articolului Noi tensiuni în Kosovo. Zeci de răniţi în urma violenţelor dintre etnici sârbi şi forţele de ordine

Noi tensiuni în Kosovo. Zeci de răniţi în urma violenţelor dintre etnici sârbi şi forţele de ordine

Zeci de persoane au fost rănite, miercuri după-amiază, în urma confruntărilor între etnici sârbi şi serviciile de securitate produse în nordul Kosovo, afirmă surse citate de agenţia Reuters.

Violenţele au avut loc în Kosovska Mitroviţa, în cursul unei operaţiuni a Poliţiei kosovare împotriva unor persoane suspectate de contrabandă. Agenţii de poliţie au fost atacaţi cu arme de foc şi grenade, într-o zonă cu populaţie majoritar de etnie sârbă.

Cel puţin zece etnici sârbi şi zece agenţi de poliţie kosovari au fost răniţi în confruntări.

Ministrul de Interne de la Priştina, Xelal Svecla, a afirmat că operaţiunea "nu a vizat o etnie anume". "Majoritatea persoanelor arestate în operaţiune sunt etnici albanezi, care erau daţi în urmărire", a declarat ministrul kosovar de Interne.

Preşedintele Serbiei, Aleksandr Vucici, a organizat o reuniune de securitate în orăşelul sârb Raska, situat în apropierea frontierei kosovare. Liderul de la Belgrad le-a oferit asigurări etnicilor sârbi din Kosovo. "În lupta în care trebuie să protejăm vieţile copiilor noştri, nu doar că îi vom proteja, ci şi vom câştiga", a afirmat Aleksandr Vucici. Premierul Serbiei, Ana Brnabici, a îndemnat Misiunea NATO din Kosovo (KFOR) să intervină urgent pentru oprirea violenţelor.

Uniunea Europeană a reacţionat imediat şi a cerut oprirea violenţelor. "Sunt inacceptabile acţiunile unilaterale care periclitează stabilitatea", a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Premierul kosovar, Albin Kurti, a avertizat că "infracţionalitatea şi grupurile infracţionale nu vor fi tolerate".

Situaţia este tensionată de câteva săptămâni în Kosovo. În septembrie, etnici sârbi blocaseră frontiera dintre Kosovo şi Serbia pentru a protesta faţă de o reglementare a autorităţilor kosovare privind obligativitatea înlocuirii numerelor de înmatriculare auto cu unele temporare la intrarea pe teritoriul kosovar. Preşedintele Aleksandr Vucici avertizase NATO că Serbia va interveni în Kosovo dacă etnicii sârbi mai sunt supuşi presiunilor Administraţiei de la Priştina. Serbia a sporit nivelul alertei militare în septembrie, iar armata sârbă a trimis avioane şi elicoptere militare în apropierea frontierei Kosovo.

Misiunea NATO în Kosovo (KFOR) a intensificat patrulele în zonele în care trăiesc etnici sârbi şi la frontiera cu Serbia, în efortul de a reduce tensiunile. Ulterior, Kosovo şi Serbia au anunţat măsuri pentru reducerea tensiunilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici