Noi tiruri de rachete detectate în Siria de la începutul lui 2013 - NATO

Ţări NATO au detectat noi tiruri de rachete balistice în Siria, care au atins, de la începutul lui ianuarie, zone din interiorul frontierelor, a anunţat joi un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, relatează AFP.

413 afișări
Imaginea articolului Noi tiruri de rachete detectate în Siria de la începutul lui 2013 - NATO

Noi tiruri de rachete detectate în Siria de la începutul lui 2013 - NATO (Imagine: Cosmin Deaconescu / MediafaxFoto)

"Am detectat lansarea, ieri (miercuri), a unei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune în Siria. Lansarea are loc în urma unor tiruri similare la 2 şi 3 ianuarie", a declarat pentru AFP un oficial, la Bruxelles.

"De la începutul lui decembrie, au fost înregistrate cel puţin 15 tiruri de rachete balistice", a precizat el.

"Toate rachetele au fost lansate în interiorul Siriei", iar cele din ultimele zile "au atins (zone din) nordul" ţării, a adăugat oficialul, care a precizat că nu este în măsură să ofere detalii tehnice despre armamentul utilizat, care poate fi de tip Scud.

"Utilizarea oarbă a unor asemenea arme demonstrează dispreţul total faţă de viaţa sirienilor (...). Noi condamnăm" această utilizare, a continuat el.

Informaţiile de care dispune NATO provin de la servicii de informaţii ale unor state membre, în primul rând din Statele Unite.

Tirurile au vizat în special locuri aflate sub controlul rebelilor în regiunea Alep şi Idleb, în nord, potrivit unei surse militare.

La 21 decembrie, secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen a anunţat că utilizarea de rachete balistice, detectate la sfârşitul lui 2012, de către regimul lui Bashar al-Assad "evidenţiază necesitatea unei protecţii eficiente a Turciei", unul dintre cei 28 de membri ai Alianţei.

Din acest motiv, NATO a aprobat instalarea de rachete sol-aer de tip Patriot în Turcia "cu scop exclusiv defensiv". Şase baterii sunt, în prezent, în curs de instalare în sudul ţării, de către trei ţări din cadrul Alianţei Nord-Atlantice care deţin acest tip de rachete, şi anume Statele Unite, Olanda şi Germania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici