Noile SANCŢIUNI impuse Rusiei de către UE au intrat în vigoare. Oligarhi ruşi şi lideri separatişti ucraineni, printre cei vizaţi. REACŢIA Rusiei

Noile sancţiuni europene impuse Moscovei cu scopul de a limita finanţarea economiei ruse au intrat în vigoare vineri dimineaţa, odată cu publicarea acestora în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (UE), relatează AFP.

4277 afișări
Imaginea articolului Noile SANCŢIUNI impuse Rusiei de către UE au intrat în vigoare. Oligarhi ruşi şi lideri separatişti ucraineni, printre cei vizaţi. REACŢIA Rusiei

Noile SANCŢIUNI impuse Rusiei de către UE au intrat în vigoare. Oligarhi ruşi şi lideri separatişti ucraineni, printre cei vizaţi (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Ele prevăd, de asemenea, măsuri specifice împotriva unor ruşi şi ucraineni acuzaţi că sunt implicaţi în conflictul din Ucraina.

Sancţiunile blochează atât finanţarea datoriei pentru trei companii petroliere, şi anume Rosneft, Transneft şi filiala petrolieră a Gazprom - Gazprom Neft, cât şi a trei din sectorul Apărării, fabricantul de tancuri OPK Oboronprom, United Aircraft Corporation şi Uralvagonzavod.

Sunt vizate, de asemenea, nouă întreprinderi care produc articole cu dublă întrebuinţare - civilă şi militară -, cu care europenii au interdicţia să facă comerţ.

Pe lista de 24 de ruşi şi ucraineni vizaţi de blocarea activelor şi interdicţia de a călători în UE figurează Serghei Şemezov, un apropiat al lui Vladimir Putin, vicepreşedintele Consiliului Federaţiei ruse Iuri Vorobiov şi o serie de vicepreşedinţi ai Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), şi anume Vladimir Vasiliev, Ivan Melnikov, Nikolai Levişev şi Igor Lebedev. Pe lista celor 24 de personalităţi vizate de măsurile restrictive ale UE se află, de asemenea, Aleksei Naumets, general rus având legătură cu prezenţa militarilor ruşi în Ucraina, precum şi mai mulţi lideri separatişti ucraineni, printre care Aleksandr Zaharcenko, "premierul" Republicii Doneţk, şi Ghennadi Tsipkalov, "premierul Republicii Lugansk".

Moneda rusească a atins, vineri, un nou minim record în raport cu dolarul american, în urma înăspririi sancţiunilor europene şi americane care vizează în special sectorul petrolier, vital pentru economia Rusiei, aflată în pragul recesiunii.

Uniunea Europeană a decis, joi, aplicarea sancţiunilor economice consolidate împotriva Rusiei, după un acord în acest sens al şefilor de stat şi de guvern din UE, la 30 august, în urma informaţiilor cu privire la intrarea trupelor ruse în Ucraina şi participarea directă la confruntări.

Pachetul de sancţiuni finalizat săptămâna trecută a fost aprobat luni, dar reprezentanţii celor 28 de state membre UE au aşteptat înainte de a le aplica, după anunţul cu privire la armistiţiul între Kiev şi separatişti.

Reprezentanţii UE au anunţat joi că sancţiunile vor intra vineri în vigoare şi s-au declarat dispuşi să le "suspende" şi chiar să le "anuleze" până la sfârşitul lunii septembrie, în funcţie de evoluţia situaţiei din teren.

Rusia denunţă "războiul sancţiunilor" fără legătură cu "realitatea"

Rusia a criticat vineri noile sancţiuni occidentale ce urmăresc să pedepsească Moscova pentru implicarea sa în conflictul din Ucraina, denunţând un "război" fără legătură cu realitatea, relatează AFP.

"Conflictul ucrainean nu este decât un pretext" pentru a sancţiona Rusia, a reacţionat preşedintele Dumei (Camera inferioară a Parlamentului rus), Serghei Narîşkin, citat de agenţia publică RIA Novosti. 

"Sancţiunile anunţate de preşedintele Obama sunt rupte de realitate", a asigurat Narîşkin, care figurează pe lista personalităţilor ruse afectate de sancţiuni individuale în Europa. 

"Dacă nu ar fi fost aceasta, ar fi găsit altceva", a adăugat el, comparând criza actuală dintre Rusia şi UE cu situaţia de dinaintea Primului Război Mondial.

Sancţiunile UE împotriva Rusiei aduc atingere procesului de pace din Ucraina, afirmă Lavrov

Noile sancţiuni adoptate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei aduc atingere procesului de pace din Ucraina, a denunţat vineri ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, citat de AFP.

"Considerăm că adoptarea unor asemenea decizii în momentul în care procesul de pace în Ucraina se stabilizează - aşa cum sperăm - înseamnă că alegi să aduci atingere procesului de pace", a declarat şeful diplomaţiei ruse, la televiziunea publică, cu ocazia unui summit al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), la Duşanbe.

Rusia va reacţiona "calm, în mod adecvat, dar în primul rând bazându-se pe necesitatea de a-şi proteja interesele" în faţa sancţiunilor europene, a adăugat ministrul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici