Norvegia anunţă "o creştere istorică a cheltuielilor pentru apărare" în următorii 12 ani

Norvegia intenţionează să îşi majoreze cheltuielile militare cu 600 de miliarde de coroane norvegiene (51,67 de miliarde de euro) până în 2036 pentru a-şi consolida apărarea într-un moment în care provocările de securitate cresc atât în Europa, dar şi în afara acesteia, a anunţat vineri guvernul de la Oslo.

451 afișări
Imaginea articolului Norvegia anunţă "o creştere istorică a cheltuielilor pentru apărare" în următorii 12 ani

Norvegia anunţă "o creştere istorică a cheltuielilor pentru apărare" în următorii 12 ani

Cheltuielile militare totale pentru următorii 12 ani ar urma să se ridice la 1.620 de miliarde de coroane(140 de miliarde de euro), a precizat guvernul, potrivit Reuters.

"Acest plan reprezintă o creştere istorică a cheltuielilor pentru apărare şi implică o consolidare semnificativă a tuturor ramurilor forţelor armate", a declarat premierul Jonas Gahr Stoere în cadrul unei conferinţe de presă.

Cheltuielile anuale planificate în 2036 vor fi, pe o bază comparabilă şi ajustată la inflaţie, cu aproximativ 83% mai mari decât nivelul actual, a precizat ministrul de Finanţe.

Norvegia a anunţat anul trecut că îşi creşte cheltuielile pentru apărare la cel puţin 2% din produsul intern brut (PIB) până în 2026, în conformitate cu un obiectiv de lungă durată al membrilor alianţei NATO.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici