Norvegia face curăţenie în ambasada Rusiei de la Oslo: a expulzat 15 funcţionari diplomatici acuzaţi de spionaj

Guvernul Norvegiei a anunţat, joi, expulzarea a 15 funcţionari din cadrul Ambasadei Rusiei din Oslo, pe care îi acuză de activităţi de spionaj, informează cotidianul Le Monde.

189 afișări
Imaginea articolului Norvegia face curăţenie în ambasada Rusiei de la Oslo: a expulzat 15 funcţionari diplomatici acuzaţi de spionaj

Norvegia face curăţenie în ambasada Rusiei de la Oslo: a expulzat 15 funcţionari diplomatici acuzaţi de spionaj

"Cei 15 agenţi ai serviciilor de informaţii au efectuat activităţi care nu sunt compatibile cu statutul lor diplomatic", a declarat ministrul norvegian de Externe, Anniken Huitfeldt.

"Este vorba despre o etapă importantă pentru contracararea şi reducerea nivelului activităţilor serviciilor de informaţii ruse în Norvegia, în scopul protejării intereselor noastre naţionale", a precizat Anniken Huitfeldt.

"În momentul de faţă, Rusia reprezintă cea mai mare ameninţare în materie de spionaj pentru Norvegia. Tratăm cu foarte multă seriozitate acest lucru şi aplicăm măsuri pentru contracararea activităţilor ruse de spionaj în ţara noastră. Nu le vom permite agenţilor de informaţii ruşi să opereze sub acoperire diplomatică în Norvegia. Aş vrea să subliniez că Norvegia încearcă să menţină relaţii diplomatice normale cu Rusia şi că diplomaţii ruşi sunt bineveniţi în Norvegia. Măsurile decise astăzi vizează reducerea activităţilor indezirabile de colectare a informaţiilor. Noi vrem ca Rusia să continue misiunea diplomatică în Norvegia, dar nu vom accepta ca misiunile diplomatice să fie utilizate în scop negativ, pentru colectarea de informaţii", a subliniat Anniken Huitfeldt.

"Nu le vom acorda vize ofiţerilor de informaţii din Rusia", a subliniat Anniken Huitfeldt, potrivit agenţiei The Associated Press, fără a preciza dacă decizia expulzărilor a fost luată pe baza unor informaţii privind activităţi specifice semnalate de Serviciul norvegian de securitate (PST).

Conform agenţiei Interfax, diplomaţii ruşi vizaţi de expulzare trebuie să părăsească imediat Norvegia. Administraţia de la Moscova probabil va reacţiona prin expulzarea unui număr similar de diplomaţi norvegieni.

Naţiunile occidentale au expulzat sute de diplomaţi ruşi în ultimul an, pe fondul tensiunilor generate de invazia militară rusă în Ucraina. La rândul său, Administraţia de la Moscova a reacţionat prin măsuri simetrice şi condamnă vehement asistenţa militară oferită de Occident Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
norvegia,
rusia,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici