Noua conducere a R. Moldova neagă intenţia de a se uni cu România

Noua guvernare a Republicii Moldova nu are planuri de a se uni cu România, de a părăsi Comunitatea Statelor Independente sau de a se alătura NATO, a declarat liderul Parlamentului de la Chişinău şi preşedintele interimar al statului, Mihai Ghimpu, informează Itar-Tass în pagina electronică.

20 afișări
Imaginea articolului Noua conducere a R. Moldova neagă intenţia de a se uni cu România

Noua conducere a R. Moldova neagă intenţia de a se uni cu România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mihai Ghimpu a respins acuzaţiile potrivit cărora intenţionează să unească Republica Moldova cu România.

"Trebuie acceptată ideea că, în pofida faptului că suntem fraţi, există două state separate şi ţine de conducerea fiecăruia să decidă ce ar trebui făcut pentru binele cetăţenilor", a afirmat preşedintele Parlamentului în cadrul emisiunii În Profunzime de la PRO TV Chişinău.

"Vreau ca ţara mea să aibă un nivel de trai mai bun pentru a ne integra în Uniunea Europeană, alături de România", a adăugat el.

"Dilema cu privire la ce alianţă să se alăturăm - NATO sau CSI - nu este principala prioritate a coaliţiei aflate la putere, Alianţa pentru Integrare Europeană", a precizat Ghimpu.

Autorităţile de la Chişinău fac eforuri pentru a organiza în octombrie summitul CSI la Chişinău.

În privinţa integrării în Alianţa Nord-Atlantică, Ghimpu a declarat că "NATO nu reprezintă prioritatea principală pentru Parlament" şi nu se aşteaptă ca Republica Moldova să adere la alianţa militară. El a explicat că NATO nu a adresat o invitaţie Republicii Moldova, ţinând cont de problema legată de integritatea teritorială a ţării.

Ghimpu a precizat că unul din primele sale decrete emise în calitate de preşedinte interimar va anula regimul de vize cu România, introdus de Guvernul precedent.

"Această decizie contravine rezoluţiei parlamentare potrivit căreia cetăţenii din Uniunea Europeană nu au nevoie de vize, inclusiv România în calitate de stat membru", a precizat Ghimpu, adăugând că este încrezător că grupurile etnice din Republica Moldova vor fi mulţumite de decizia de anulare a vizelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici