Nouă lege împotriva fumatului în Grecia

O nouă lege care interzice fumatul în locurile publice a intrat în vigoare în Grecia, aceasta urmând să impună respectarea unei interdicţii ce datează din iulie 2009 dar care nu a fost aplicată în această ţară ce deţine recordul european la tabagism.

148 afișări
Imaginea articolului Nouă lege împotriva fumatului în Grecia

Nouă lege împotriva fumatului în Grecia (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Măsura "contribuie la munca pe care o depunem (...) pentru a ne face ţara mai viabilă, nu numai din punct de vedere economic, ci şi în viaţa de zi cu zi", a comentat premierul Georges Papandreou, el însuşi nefumător.

Miza acestei legi, a treia din 2002, este aplicarea efectivă a unei interdicţii care datează de un an, dar care a fost abandonată rapid în absenţa controalelor şi sancţiunilor.

Fumatul în locurile publice închise va fi sancţionat cu amenzi între 50 şi 500 de euro, în timp ce responsabilii localurilor se expun riscului unor amenzi între 500 şi 10.000 de euro şi vor putea fi chiar închise în caz de recidivă.

Bucurându-se în prezent de libertatea teraselor, la temperaturi estivale, fumătorii vor beneficia de un răgaz de aproximativ o lună înainte de a se expune sancţiunilor, a precizat ministrul Sănătăţii, Mariliza Xenogiannakopoulou.

Cazinourile şi discotecile de peste 300 de metri pătraţi vor avea termen până în iunie pentru a se adapta.

Numeroşi proprietari contactaţi de presă au ameninţat că nu se vor supune acestei legi, denunţând o măsură care îi va ruina, în timp ce criza economică a redus deja frecventarea acestor localuri.

A doua ţară producătoare de tutun din Europa, Grecia are 40 la sută din populaţie fumătoare, cu un consum mediu anual de 2.954 de ţigări de persoană, un record european.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici