Nouă tulpină de gripă, identificată la angajaţi ai unei ferme de porci din Canada

O nouă tulpină de gripă a fost identificată la doi angajaţi ai unei ferme de porci din provincia canadiană Saskatchewan, au anunţat marţi autorităţile canadiene, precizând că aceasta nu este o nouă tulpină a virusului pandemic H1N1.

53 afișări
Imaginea articolului Nouă tulpină de gripă, identificată la angajaţi ai unei ferme de porci din Canada

Nouă tulpină de gripă, identificată la angajaţi ai unei ferme de porci din Canada (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul Canadei colaborează îndeaproape cu Saskatchewan în vederea evaluării riscului pentru sănătatea publică pe care îl reprezintă (această) nouă tulpină de gripă, descoperită în provincie", a anunţat Agenţia pentru Sănătate Publică (ASPC) într-un comunicat.

Noua tulpină a fost detectată la doi lucrători din cadrul unei exploataţii de porci, care au fost uşor bolnavi şi s-au însănătoşit. Un al treilea caz face obiectul unei anchete.

Cercetătorii din cadrul Laboratorului naţional de Microbiologie din Winnipeg au stabilit că "noua tulpină este constituită din gene ale virusului gripei umane de sezon şi ale virusului gripei porcine", a adăugat ASPC. "Nu este vorba despre o nouă tulpină a virusului pandemic H1N1", subliniază Agenţia.

Canada a informat Organizaţia Modială a Sănătăţi (OMS) despre descoperirea acestui nou virus gripal, potrivit cerinţelor regulamentului sanitar internaţional al OMS.

Ministrul Sănătăţii, Leona Aglukkaq, a dat asigurări că, "potrivit rezultatelor preliminare, riscul pentru sănătatea publică este slab". Persoanele care au fost "vaccinate împotriva gripei de sezon ar trebui să fie în parte imunizate împotriva acestei noi tulpini de gripă", a adăugat aceasta.

Testele preliminare efectuate asupra unor porci din cadrul fermei afectate sugerează că aceştia au fost infectaţi cu gripa porcină de tip A, întâlnită adesea în cadrul fermelor de porci.

Dar "nu există nicio dată sigură care să ateste prezenţa, în acest moment, a noii tulpine de virus în cadrul fermei afectate", a precizat ASPC.

Autorităţile sanitare ale provinciei au anunţat că au luat o serie de măsuri de precauţie, printre care se numără consolidarea supravegherii oamenilor şi porcilor din cadrul exploataţiei, al cărei nume nu a fost dezvăluit, şi vaccinarea angajaţilor.

Virusul gripei A(H1N1) a infectat până în prezent circa 9.000 de persoane în Canada, dintre care 37 au murit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici