Noua Zeelandă votează pentru legalizarea eutanasierii, dar nu şi pentru legalizarea canabisului

  • Pe 17 octombrie cetăţenii din Noua Zeelandă au votat şi pentru referendumurile referitoare la autorizarea eutanasierii şi legalizării canabisului.
  • Rezultatele provizorii arată că 65.2% dintre votanţi au fost în favoarea legalizării eutanasierii.
  • Rezultatele parţiale pentru referendumul privind legalizarea canabisului au fost, însă, mai strânse. 53,1% s-au opus legalizării, în timp ce 46,1% au votat pentru.
1389 afișări
Imaginea articolului Noua Zeelandă votează pentru legalizarea eutanasierii, dar nu şi pentru legalizarea canabisului

Noua Zeelandă votează pentru legalizarea eutanasierii, dar nu şi pentru legalizarea canabisului

Comisia Naţională Electorală din Noua Zeelandă a anunţat, vineri, legalizarea eutanasierii, dar nu şi a canabisului.

Pe 17 octombrie cetăţenii din Noua Zeelandă au votat pentru referendumurile referitoare la autorizarea eutanasierii şi legalizării canabisului. Rezultatele provizorii arată că 65.2% dintre votanţi au fost în favoarea legalizării eutanasierii. Astfel, legea îi va permite unei persoane care se află în stadiu terminal să solicite moartea asistată. Doi medici vor trebui să fie de acord că pacientul este bine informat şi îndeplineşte toate criteriile legale. Numai o persoană care suferă de o boală terminală şi are o estimare a duratei de viaţă mai mică de şase luni va fi eligibilă. Legea va intra în vigoare peste 12 luni.

Rezultatele parţiale pentru referendumul privind legalizarea canabisului au fost, însă, mai strânse. 53,1% s-au opus legalizării, în timp ce 46,1% au votat pentru. Tradus din procente, sunt 167.333 de voturi distanţă între cei pro şi cei contra. Însă, pentru rezultatele finale, vor mai fi numărate şi aproximativ 480.000 de voturi speciale- ale celor care au votat anticipat, din străinătate sau telefonic.

Susţinătorii legalizării canabisului susţin că voturile speciale vor fi cele care vor face diferenţa şi vor reuşi să răstoarne rezultatul. Însă, Ministrul Justiţiei, Andrew Little, este de părere că premisele sunt slabe: ”probabilitatea este atât de redusă încât o putem considera inexistentă”.

Prim-Ministrul Jacinda Ardern nu şi-a divulgat opţiunile de vot pentru cele două referendumuri, însă, purtătorul său de cuvânt a confirmat că ea a votat favorabil în ambele cazuri.

Legislaţia nouă privind legalizarea canabisului prevede o vârstă de minim 20 de ani pentru utilizare şi cumpărare de canabis în scop recreativ. Opţiunile privind cultivarea la domiciliu, un program de educaţie publică şi introducerea de reglementări şi limite privind aprovizonarea comercială sunt limitate.

Rezultatele finale şi oficiale ale celor două referendumuri, precum şi ale alegerilor generale, vor fi prezentate pe 6 noiembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici