Noua Zeelandă vrea parteneriat cu NATO pentru securitate şi schimbări climatice

Noua Zeelandă negociază un nou tip de parteneriat cu NATO, care va acoperi domenii de interes comun, precum ordinea internaţională bazată pe reguli, schimbările climatice şi securitatea cibernetică, a declarat miercuri ministrul de Externe al ţării, potrivit Reuters.

136 afișări
Imaginea articolului Noua Zeelandă vrea parteneriat cu NATO pentru securitate şi schimbări climatice

Wikipedia Commons

Ministrul Nanaia Mahuta a spus că NATO îşi schimbă toate acordurile de parteneriat către un nou model numit „Individually Tailored Partnership Programme" şi că Noua Zeelandă lucrează la detaliile viitorului document.

„ITPP-ul nostru va consemna domeniile de interes reciproc de lungă durată dintre Noua Zeelandă şi NATO şi posibilele oportunităţi de cooperare pe perioada acordului. Deşi domeniile exacte de lucru nu au fost încă convenite, ne aşteptăm să acopere sctoare de interes comun, cum ar fi sprijinul pentru ordinea internaţională bazată pe reguli, schimbările climatice şi securitatea cibernetică", a spus ea.

Noua Zeelandă are un parteneriat cu NATO din 2012, dar nu este membru al alianţei. În februarie, reprezentanţii NATO au redactat o declaraţie prin care au stabilit că îşi consolidează relaţiile cu Noua Zeelandă pentru a aborda provocările de securitate comune.

Noua Zeelandă are un singur aliat oficial, Australia, ţara vecină. Ambele fac parte din alianţa de informaţii şi securitate Five Eyes, care mai include Marea Britanie, Canada şi SUA.

Prim-ministrul neozeelandez Chris Hipkins a anunţat la începutul acestei săptămâni că va participa la summitul NATO din Lituania şi că va vizita China la sfârşitul lunii iunie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici