Noul ministru georgian de Externe are cetăţenie rusă şi nu intenţionează să renunţe la ea

Noul ministru georgian de Externe, Grigol Vaşadze, numit în această funcţie săptămâna trecută, deţine şi cetăţenie rusă şi nu intenţionează să renunţe la ea, potrivit unui interviu publicat luni de cotidianul rus Kommersant, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

19 afișări
Imaginea articolului Noul ministru georgian de Externe are cetăţenie rusă şi nu intenţionează să renunţe la ea

Ministrul georgian de Externe, Grigol Vaşadze (Imagne: Mediafax Foto/AFP)

"Am obţinut naţionalitatea rusă după destrămarea URSS şi am rămas cetăţean rus până astăzi. Cetăţenia georgiană mi-a fost oferită prin decret prezidenţial, în 2007", a declarat el.

Potrivit ministrului, tensiunile dintre Moscova şi Tbilisi, după conflictul din august, nu l-au determinat să renunţe la paşaportul rus.

"Naţionalitatea mea nu mă obligă să aprob demersurile Guvernului rus", a precizat el, adăugând însă că întreţine relaţii diplomatice cu Moscova. "Am avut şi păstrez relaţiile. Mai mulţi oficiali din cadrul Ministerului rus de Externe sunt prietenii mei. Dar mă voi abţine totuşi să îi nominalizez", a declarat el.

Ministrul, optimist în legătură cu relaţiile ruso-georgiene, a apreciat că nu a existat nici un război care să nu se fi încheiat cu negocieri".

"Numai trei principii nu sunt negociabile: independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei. Toate celelalte pot fi rezolvate la masa negocierilor", a declarat el.

În urma acestui atac, lansat de Georgia în august împotriva Osetiei de Sud, Moscova a recunoscut independenţa acestei republici şi pe cea a Abhaziei.

Vaşadze crede în posibilitatea restabilirii relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări şi în revenirea ambasadorului georgian în Rusia. "Este posibil. În schimb, nu vor exista niciodată trei ambasadori ruşi pe teritoriul georgian", a conchis el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici