Noul premier al Indiei, comparat cu Vladimir Putin - VIDEO

Pentru unii, Narendra Modi este un tehnocrat cunoscut pentru reformele sale economice; pentru alţii este un naţionalist care a asistat pasiv la masacrul musulmanilor din Gujarat. Oricare ar fi adevărul, Modi va deveni următorul premier al Indiei, după victoria răsunătoare repurtată în alegerile încheiate săptămâna trecută.

18117 afișări
Imaginea articolului Noul premier al Indiei, comparat cu Vladimir Putin - VIDEO

Narendra Modi, viitorul premier indian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Narendra Modi, în vârstă de 63 de ani, fiul unui comerciant de ceai, a dat asigurări că va lucra pentru toţi indienii, într-un prim discurs susţinut în faţa unor susţinători de-ai săi entuziaşti din circumscripţia Gujarat (vest).

Triumful Partidului naţionalist hindus Bharatiya Janata Party (BJP) remodelează peisajul politic din India, transformând formaţiunea în putere politică naţională în detrimentul Partidului Congresului al dinastiei Gandhi-Nehru, relatează AFP.

"Sunt zorii unei noi ere. Lotusul a înflorit în toată India", a declarat preşedintele BJP, Rajnath Singh, făcând aluzie la simbolul partidului.

Aşteptările indienilor sunt mari, în special din punct de vedere economic.

Modi, cunoscut pentru trecutul său controversat şi pentru măsurile economice luate în statul Gujarat, pe care l-a condus începând din 2001, a monopolizat atenţia publicului pe parcursul întregii campanii, angajându-se să conducă ferm şi să relanseze economia Indiei.

Deşi este considerat capabil să refacă ţara, să spargă sistemul birocratic împreună cu toate blocajele care îl însoţesc, există îngrijorarea că acesta se va transforma într-un fel de Putin - un lider naţionalist puternic. "Oamenii tânjesc după un lider puternic", a declarat pentru CNN istoricul William Dalrymple.

Liderul BJP este privit cu neîncredere de minoritatea musulmană, după revoltele care au avut loc în 2002 în Gujarat.

"Jurnaliştii din Gujarat s-au trezit acuzaţi de revoltă; avocaţii drepturilor omului au fost confruntaţi cu diverse acuzaţii false de corupţie la adresa lor. Mulţi oameni se tem. În timp ce unii speră că va fi un tehnocrat, acţiunile sale din Gujarat sunt cele ale unui lider autoritar", a mai spus Dalrymple.

În schimb, Partidul Congresului iese şifonat după zece ani de putere, scandaluri de corupţie şi incapacitatea de a relansa creşterea şi de a stopa inflaţia.

"Victoria şi înfrângerea fac parte din democraţie (...). Îmi asum responsabilitatea acestei înfrângeri", a declarat pentru presă Sonia Gandhi, preşedinta partidului.

Premierul Manmohan Singh, care a apreciat în ianuarie că Narendra Modi va fi o "catastrofă pentru ţară", l-a sunat pe viitorul său succesor pentru a-l felicita.

Pe de altă parte, învingătorul în alegerile legislative a acceptat invitaţia premierului britanic, David Cameron, de vizita Marea Britanie, unde liderul naţionalist hindus a fost timp îndelungat persona non grata.

La rândul său, preşedintele american, Barack Obama, l-a sunat pe viitorul premier al Indiei pentru a-l felicita cu ocazia victoriei partidului său şi l-a invitat la Washington, a anunţat vineri Casa Albă.

Această invitaţie are o semnificaţie aparte, pentru că administraţia fostului preşedinte american, George W. Bush, i-a interzis lui Narendra Modi dreptul de a obţine viză de intare în Statele Unite, după ce l-a considerat responsabil pentru revoltele din 2002 din Gurajat soldate cu 1.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici