Noul preşedinte german va fi ales pe 18 martie

Noul preşedinte german va fi ales la 18 martie de o adunare federală, care va trebui să aprobe candidatura de consens a lui Joachim Gauck, un pastor militant pentru drepturile omului din fosta Republică Democrată Germană (RDG), a anunţat luni Parlamentul german.

176 afișări
Imaginea articolului Noul preşedinte german va fi ales pe 18 martie

Joachim Gauck (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cea de-a 15-a adunare federală, compusă din deputaţi ai Bundestagului (Camera inferioară a Parlamentului) şi delegaţi ai lumii politice şi societăţii civile aleşi de Parlamentele regionale, va avea loc la 18 martie, în clădirea Reichstag din Berlin, a anunţat preşedintele Bundestagului, Norbert Lammert, într-un comunicat.

După demisia, în urma unor scandaluri, a ultimilor doi preşedinţi ai Republicii proveniţi din rândul conservatorilor, cancelarul Angela Merkel a făcut apel duminică la candidatul opoziţiei Joachim Gauck.

Gauck, în vârstă de 72 de ani, o autoritate morală în ţară, beneficiază de sprijinul tuturor partidelor: Uniunile creştin-democrate, partidul liberal, social-democraţi, ecologişti. Numai partidul stângii radicale, Die Linke, din care fac parte membri ai Partidului Comunist care domina în fosta RDG, îl critică virulent pe pastorul luteran.

Gauck, pe care Merkel l-a calificat drept "profesor de democraţie", se bucură de o mare popularitate în Germania. El a fost candidatul SPD şi al ecologiştilor în iunie 2010 împotriva lui Christian Wulff, pe care Merkel l-a impus în final.

Wulff, care a demisionat vineri, era de la jumătatea lui decembrie criticat de presă şi opoziţie, fiind acuzat că a profitat de poziţia sa la conducerea landului Saxonia Inferioară (2003-2010) pentru a obţine avantaje financiare multiple, apoi că a încercat să deturneze atenţia de la aceste cazuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici