Noul preşedintele iranian vrea consolidarea relaţiilor cu Arabia Saudită

Preşedintele iranian ales Hassan Rohani a declarat luni că Guvernul său doreşte dezvoltarea relaţiilor cu Arabia Saudită, care s-au deteriorat în ultimii ani pe fondul conflictului din Siria şi mişcării de contestare din Bahrain.

185 afișări
Imaginea articolului Noul preşedintele iranian vrea consolidarea relaţiilor cu Arabia Saudită

Noul preşedintele iranian vrea consolidarea relaţiilor cu Arabia Saudită (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Prioritatea Guvernului meu este de a consolida relaţiile cu ţări vecine, (...) ţările din Golful Persic şi ţările arabe au o importanţă strategică şi sunt surorile noastre. Însă Arabia Saudită este o ţară soră şi vecină (...) cu care avem relaţii istorice, culturale şi geografice", a declarat el.

"Sper ca în timpul următorului Guvern să avem relaţii foarte bune cu vecinii noştri, îndeosebi cu Arabia Saudită", a repetat el.

Monarhiile sunnite din Golf sunt extrem de suspicioase faţă de Iranul şiit. Ele îl acuză de imixtiuni în afacerile interne, şi anume prin susţinerea opoziţiei şiite în Bahrain.

Aceste relaţii s-au deteriorat şi din cauza susţinerii oferite de Teheran regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici