Nu doar românii votează astăzi. Venezuelenii sunt aşteptaţi să aleagă noul Congres. Opoziţia boicotează alegerile despre care spune că sunt o fraudă a preşedintelui Nicolas Maduro

  • Venezuelenii aleg duminică un nou congres în alegerile pe care opoziţia le boicotează şi le numeşte o fraudă a preşedintelui Nicolas Maduro pentru a prelua ultima instituţie de stat care nu se află în mâinile Partidului Socialist aflat la guvernare.
  • Votul va restitui congresul aliaţilor lui Maduro, în ciuda problemelor graver cu care guvernul său care se luptă: o economie în ruină, sancţiuni SUA care îngreunează exporturile de petrol şi migraţia a aproximativ 5 milioane de cetăţeni, relatează Reuters.
  • Naţiunile occidentale nu recunosc alegerile organizate de Maduro.
134 afișări
Imaginea articolului Nu doar românii votează astăzi. Venezuelenii sunt aşteptaţi să aleagă noul Congres. Opoziţia boicotează alegerile despre care spune că sunt o fraudă a preşedintelui Nicolas Maduro

Nu doar românii votează astăzi. Venezuelenii sunt aşteptaţi să aleagă nou Congres. Opoziţia boicotează alegerile despre care spune că sunt o fraudă a preşedintelui Nicolas Maduro

Membrii noului Congres vor avea puţine instrumente pentru a îmbunătăţi viaţa venezuelenilor. Cu toate acestea, ar putea oferi legitimitate lui Maduro să ofere oportunităţi de investiţii pentru puţinele companii din întreaga lume dispuse să rişte să fie afectate de sancţiunile Washingtonului pentru accesul la cele mai mari rezerve de petrol din lume.
 
Alegerile închid un ciclu care a început în 2015, când o opoziţie euforică a sărbătorit câştigarea congresului, doar pentru a vedea puterile lor legislative distruse de instanţele pro-guvernamentale şi crearea în 2017 a unui organism atotputernic cunoscut sub numele de Adunarea Constituantă Naţională .
 
Liderul opoziţiei Juan Guaido, şeful actualului congres, solicită venezuelenilor să renunţe la vot şi să participe la o consultare din 12 decembrie care va întreba cetăţenii dacă resping votul de duminică şi dacă vor o schimbare de guvern.
 
Guaido a fost recunoscut de peste 50 de ţări, inclusiv Statele Unite, ca preşedinte interimar legitim al Venezuelei, după ce majoritatea naţiunilor occidentale au respins alegerile din 2018 ale lui Maduro.
 
Cogresul a aprobat sâmbătă o rezoluţie care condamnă „evenimentul” de duminică drept fraudulos şi neconstituţional, adăugând că „încalcă dreptul venezuelenilor de a avea alegeri libere, transparente şi corecte”.
 
În ciuda campaniei de sancţiuni şi presiune diplomatică a preşedintelui american Donald Trump, Maduro a rămas la putere, susţinut de armată şi de Rusia, Cuba, China şi Iran.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici