Numărul combatanţilor Statului Islamic a depăşit 50.000

Numărul combatanţilor grupării ultraradicale Statul Islamic (SI) implicaţi în Siria a depăşit 50.000, 6.000 dintre ei fiind recrutaţi doar în iulie, a anunţat marţi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

411 afișări
Imaginea articolului Numărul combatanţilor Statului Islamic a depăşit 50.000

Numărul combatanţilor Statului Islamic a depăşit 50.000 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Numărul combatanţilor islamişti mobilizaţi în Siria a depăşit 50.000, dintre care peste 20.000 nu sunt sirieni", a afirmat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO.

"Iulie a fost luna în care s-au făcut cele mai multe recrutări" de la apariţia acestei grupări în Siria, în 2013, cu peste 6.000 de noi combatanţi.

"Cel puţin 5.000 de combatanţi sirieni s-au alăturat taberelor SI la Rakka şi Alep (nord)", potrivit lui Abdel Rahmane, care precizează că 800 dintre ei sunt foşti rebeli, în timp ce alţii nu au purtat niciodată arme.

În războiul care devastează Siria, rebelii luptă atât împotriva regimului lui Bashar al-Assad, cât şi contra SI, care controlează teritorii vaste în Siria şi în Irak.

Pe lângă cei 5.000 de sirieni, SI a recrutat în iulie "aproape 1.100 străini, printre care ceceni, europeni, arabi, asiatici, dar şi musulmani din China", majoritatea veniţi prin Turcia, precizează directorul OSDO.

Acestora li s-au adăugat şi 200 de jihadişti care au părăsit rândurile Frontului al-Nusra, aripa siriană a Al-Qaida.

SI, gruparea extremistă care provoacă teroare în teritoriile pe care le controlează, este vizată de aproximativ zece zile de atacuri aeriene americane în nordul Irakului.

De asemenea, gruparea a fost vizată în ultimele zile în Siria de raiduri ale Forţelor Aeriene Siriene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici