Numărul doi în ierarhia Al-Qaida a fost ucis în Pakistan

Numărul doi în ierarhia Al-Qaida, Atiyah abd al-Rahman, a fost ucis în Pakistan, a declarat sâmbătă un oficial american de rang înalt.

221 afișări
Imaginea articolului Numărul doi în ierarhia Al-Qaida a fost ucis în Pakistan

Numărul doi în ierarhia Al-Qaida a fost ucis în Pakistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest oficial de rang înalt a declarat sub acoperirea anonimatului că Atiyah abd al-Rahman, un libian în vârstă de aproximativ 40 de ani, a fost ucis la 22 august în zona tribală Waziristan (nord-vest), fără să ofere detalii despre circumstanţele morţii sale.

Oficialii locali au declarat luni pentru AFP că patru persoane au fost ucise în cursul zilei într-un atac al unui avion american fără pilot asupra unui vehicul în Waziristanul de Nord, principalul bastion al talibanilor pakistanezi. Sâmbătă nu se ştia dacă aceste două incidente erau legate între ele.

Waziristanul este principalul sanctuar al Al-Qaida în lume şi baza din spatele frontului a mai multor grupuri de talibani afgani.

Talibanii pakistanezi au jurat credinţă în 2007 Al-Qaida şi desfăşoară, de atunci, o campanie extrem de sângeroasă de atentate în toată ţara.

Oficialul american a apreciat că moartea lui Atiyah abd al-Rahman este o lovitură foarte dură pentru Al-Qaida în măsura în care şeful său, Ayman al-Zawahiri, se sprijinea mult pe el de la moartea lui Osama ben Laden şi chiar înainte.

"Materialul care a fost găsit la casa lui ben Laden a arătat clar că (Atiyah abd al-Rahman) era profund implicat în conducerea operaţiunilor Al-Qaida", a declarat oficialul.

"El şi-a asumat mai multe responsabilităţi în organizare şi va fi foarte dificil să fie înlocuit", a adăugat el.

Potrivit autorităţilor americane, Rahman, adolescent în perioada respectivă, i s-a alăturat lui ben Laden în Afganistan în anii '80 pentru a lupta împotriva sovieticilor. Ulterior, el a fost emisarul Al-Qaida în Iran, pentru recrutarea şi negocierea cu alte grupări islamiste.

Anunţul acestei morţi intervine în timp ce Statele Unite se pregătesc să comemoreze zece ani de la atentatele din 11 septembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici