Numărul ruşilor care au intrat în UE a crescut cu 30% după anunţul mobilizării. Frontex avertizează că trecerile ilegale ar putea creşte

Numărul ruşilor care intră în Uniunea Europeană este în creştere ca urmare a unei mobilizări parţiale ordonate de Moscova, iar trecerile ilegale vor creşte probabil dacă Rusia îşi va închide graniţele pentru potenţialii recruţi, a declarat marţi agenţia de frontieră a UE, Frontex.

309 afișări
Imaginea articolului Numărul ruşilor care au intrat în UE a crescut cu 30% după anunţul mobilizării. Frontex avertizează că trecerile ilegale ar putea creşte

Numărul ruşilor care intră în UE a crescut cu 30% după anunţul mobilizării. Frontex avertizează că trecerile ilegale ar putea creşte

În urma eşecurilor pe câmpul de luptă din Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o mobilizare parţială la 21 septembrie, o măsură care a determinat mii de ruşi să se grăbească să treacă graniţele în ţările vecine.

"În cursul săptămânii trecute, aproape 66.000 de cetăţeni ruşi au intrat în UE, cu peste 30% faţă de săptămâna precedentă. Cei mai mulţi dintre ei au ajuns în Finlanda şi Estonia", a precizat Frontex într-un comunicat, referindu-se la săptămâna 19-25 septembrie.

Frontex a precizat că numai în ultimele patru zile, 30.000 de cetăţeni ruşi au ajuns în Finlanda.

Majoritatea ruşilor care trec în UE deţin permise de şedere, vize sau au dublă cetăţenie, a precizat Frontex.

"Frontex estimează că este posibil ca trecerile ilegale de frontieră să crească dacă Federaţia Rusă decide să închidă graniţa pentru potenţialii recruţi", a declarat agenţia, adăugând că, pe termen lung, este posibilă şi o creştere a şederilor ilegale ale ruşilor în UE.

UE, formată din 27 de state membre, a început luni să discute despre modul în care să trateze ruşii care se sustrag de la încorporare, dar nu a găsit niciun acord până acum.

La sfârşitul lunii august, UE nu a reuşit să ajungă la un acord privind interzicerea vizelor pentru turiştii ruşi, o măsură cerută de statele baltice şi de alte câteva ţări. În schimb, a decis să facă mai costisitoare şi mai lungă obţinerea unei vize pentru călătorii ruşi pentru a intra în blocul comunitar.

La 19 septembrie, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia au continuat singure şi au început să pună în aplicare restricţii de intrare pentru turiştii ruşi. Finlanda intenţionează să introducă restricţii similare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici